• 0

Hlorisana piletina na meti farmera i potrošača, a vlada "između dve vatre"

Ekspert za hranu i pravila trgovine, iz istraživačke grupe Which?, kaže za CNBC da SAD u proizvodnji mesa i mlečnih proizvoda koristi hormone i antimikrobne lekove koji su u VB, kao i u EU - zabranjeni

  • 0
Piletina

Foto: Pixabay

Planirani trgovinski sporazum između SAD i Velike Britanije podiže nivo zabrinutosti na Ostrvu, zbog odstupanja od standarda kada je reč o kvalitetu hrane.

Fokus je na mesu, tačnije na piletini i govedini, a prva runda pregovora trebalo bi da bude obavljena krajem marta, dok se sklapanje sporazuma očekuje do kraja 2020. godine.

Međutim, neće biti jednostavno, budući da ove dve zemlje imaju različite kriterijume kada je reč o proizvodnji hrane, a potrošačka udruženja u Britaniji su zabrinuta kakve izmene bi ovaj sporazume mogao da donese.

Ekspert za hranu i pravila trgovine, iz istraživačke grupe Which?, kaže za CNBC da SAD u proizvodnji mesa i mlečnih proizvoda koristi hormone i antimikrobne lekove koji su u VB zabranjeni.

Najlošiju reputaciju ima hlorisana piletina, o kojoj smo nedavno pisali, a koju je EU zabranila još 1997. Smatraju da meso, isprano u takvoj vodi - nije sigurno, a sa druge strane, SAD su najveći izvoznik piletine u svetu, a proizvodi se šalju u više od 100 zemalja planete.

Političari u Evropi su ovo pitanje počeli da tretiraju više kao političko nego sigurnosno, pa su glasali za zaštitne mere koje i dalje sprečavaju piletinu iz SAD, iako je dokazano da je sigurna za jelo. Proces u hlorisanoj vodi se obavlja da bi se uklonile bakterije, ali EU ipak ne veruje u adekvatne higijenske uslove kada je reč o lancu snabdevanja.

Međutim, sada kada nije članica Evropske Unije, Britanija je slobodna da sama reguliše svoje pravilnike o namirnicama. Vlada još uvek nije načisto s ovom odlukom, između ostalog i zbog pritisaka domaćih famera, ali kaže da ne pristala ni na šta što nije u skladu s "visokim standardima kada je reč o javnom zdravlju, životinjama, biljkama i sigurnosti hrane".

Nik Dirden, ispred grupe Global Justice Now, kaže za CNBC da je problem "mnogo veći od hlorisane piletine". Reč je i o drugim aditivima i hemikalijama koje SAD koristi, na primer, u proizvodnji hleba ili u kozmetici, a koji nemaju dozvoli u Evropi. Neke od njih su možda povezane su s kancerom, kaže on.

On smatra da je vlada VB britanije sada "između dve vatre". S jedne strane su SAD koje žele da prošire izvoz i razbiju barijere između njih i EU, a s druge strane su fameri kojima treba podrška da održe poslovanje i usklade cene s konkurentnim tržištem.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>