• 2

Sve bliže rudniku: Utvrđen plan za Jadarit, tamo gde leži naše blago

Ovaj dokument je planski osnov za razvoj rudnika, industrijskog postrojenja i neophodne infrastrukture, kao i za zaštitu, korišćenje i uređenje prostora posebne namene "Jadar"

  • 2
Litijum, Loznica, Jadarit

Foto: Nikola Tomić

Vlada Srbije danas je uredbom utvrdila Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit - "Jadar", objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Ovaj dokument je planski osnov za razvoj rudnika, industrijskog postrojenja i neophodne infrastrukture, kao i za zaštitu, korišćenje i uređenje prostora posebne namene "Jadar".

Prostorni plan urađen je u skladu sa studijama i dokumentacijom dobijenom od "Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd", trenutnog nosioca odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja bora i litijuma u ležištu Jadar.

Kompanija "Rio Sava" posluje u okviru globalne rudarske koroporacije "Rio Tinto", a mineral jadarit (natrijum-litijum-borosilikat) pronašli su u slivu reke Jadar.

Područje prostornog plana je 293,9 kvadratnih kilometara na teritoriji Loznice i Krupnja. Na tom području nalaze se delom ili u celosti četiri zaštićena područja od kojih je najznačajnije Tršić-Tronoša.

Samo ležište jadarita locirano je u dolini reke na poljoprivrednom zemljištu, a mineral je na dubini od 100 do 720 metara.

Prema ovom dokumentu, zona rudarskih aktivnosti prostiraće se na 854,8 hektara, zona proizvodno-industrijskih aktivnosti biće na površini od 646,5 hektara, dok će deponovanje je za deponovanje industrijskog otpada izgradnju pristupnih saobraćajnica i prateće infrastrukture biti korišćena zona od 358,5 hektara.

Za potrebe razvoja projekta Jadar, predviđa se otkup zemljišta i nepokretnosti i preseljenje domaćinstava iz obuhvata kompleksa posebne namene.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    13. mart 2020 | 16:43

    Ništa vi nećete otkopavati. Blago su ljudi i njihovo zdravlje. Sve što ste do sada radili, bilo je na štetu životne sredine i zdravlja građana. Ni pandemiju korona virusom niste shvatili dostojno vršilaca vlasti.

  • Nenad

    13. mart 2020 | 21:43

    Samo sto to vise nije nase blago...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>