• 11

Vanredne kontrole apoteka i maloprodaja: Otvoren broj za prijave zloupotrebe situacije sa koronom

* Robe ima u zalihama i da nema mesta za paniku * Dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena * Srpski trgovci imaju dve vrste bojazni

 • 11
Vanredne kontrole apoteka i maloprodaja: Otvoren broj za prijave zloupotrebe situacije sa koronom

Foto: Tanjug/AP

Ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić rekao je da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica, jer je resorno ministarstvo već obišlo distributivne centre i potvrđeno je da ima robe u zalihama i da nema mesta za paniku.

Ljajić je u gostovanju na RTS takođe rekao da je otvoren novi telefonski broj za građane 011/2699-610 koji je u funkciji svakog dana od 07:30 do 22:00 časova, a na kome će moći da prijave eventualne primedbe na račun trgovaca koji pokušavaju da zloupotrebe situaciju sa korona virusom za ekonomsku dobit.

Tokom obilaska distributivnih centara jedan od direktora, kako je kazao Ljajić, rekao da je broj potrošača isti, da je povećana kupovina određenih namirnica, ali da je to ipak daleko od količine namirnica koja se kupuje tokom praznika.

- Sami možemo da napravimo probleme ukoliko krenemo da kupujemo masovno hleba ili druge namirnice, a u ovom trenutku nema mesta za takvu vrstu histerije - naglasio je Ljajić.

Kada je reč o snabdevanju namirnica u slučaju vanrednog stanja, Ljajić je kazao da sve to može da se menja na bolje jer, prema njegovim rečima, ne postoji nikakvnog, čak ni teoretskog, razloga da dođe do smanjenje snabdevanja osnovnih životnih namirnica niti u veleprodajama, niti u malim radnjama.

- Ukoliko ne napravimo redove u radnjama, svako može da kupi šta mu treba - dodao je Ljajić.

Kako je istakao, nadležne službe od prvog dana su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja s ciljem da bi se sprečilo da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobitii.

- Građani imaju telefone, mogu da prijave sve nepravilnosti, a imamo i nov telefonski broj koji služi za prijavu nepravilnosti u prodaji medicinskih sredstava, cene maske - objašnjava Ljajić.

Kako je naveo, do sada su primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.

- Mi ćemo i dalje kontrolisati, a novi telefon na kome se građani mogu obratiti i prijaviti nepravilnosti svakog dana od pola osam do 22 časova je 011/ 2699-610.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić govorio o meri zabrane izvoza nekih proizvoda iako ih, kako je naveo ima dovoljno, poput pšenice, brašna, ulja, šečera, ali, dodaje, mera služi i kako bi se sprečila psihološka panika, iako ima dovoljno robe za domaće potrebe i izvoz i bez takve mere.

- Ukoliko se nastavi besomučna potražnja možemo da ograničimo količine, cene, ali ipak ne verujem da će doći do toga - kazao je Ljajić i dodao da vlada Srbije može da iskoristi taj instrument.

Srpski štand - sajam izvoza EXPO u Šangaju

Foto: Milena Đorđević

Kako je kazao, srpski trgovci imaju dve vrste bojazni.

- Trgovci imaju dve vrste strahova, nemaju bojazni da će nestati robe, ali ono što ih plaši je radna snaga i pitanje šta ako neko od zaposlenih traži da se reorganizuje posao, kao i transport robe - objašnja Ljajić.

Podsetio je da je juče rešeno da se propušta kamioni u komvojima i naglasio da ukoliko bude obezbeđen transport robe ne samo trgovci, već i srpski proizvođači neće biti u problemu. Takođe naglasio je da Srbija iz Italije uvozi 60 odsto sirovina za proizvodnju koju koriste proizvođači u Srbiji.

Kada je reč o hotelijerima i ugostiteljima Ljajić je kazao da će i oni biti pogođeni ali da će moći da iskoriste povoiljno kreditna sredstva za likvidnost, kao i da se razmatraju i druge opcije pomoći pre svega o hotelijerima i ugostiteljima.

- Hotelijeri su izgubili 2,7 miliona evra zbog otkazivanje aranžmana u februaru i martu i biće velikih šteta i tu nema nikave sumnje - kazao je Ljajić.

Video: Vučić: Prekida se izvoz dezinfekcionih sredstava

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goa

  Ima sve da vas prijavim kod predsednika

  23
  1

  Podelite komentar

 • Nije nego

  Marža nije ni jednim zakonom ogranicena. Trzisne cene i namece situacija koja diktira potrebu. Neka drzava organizuje punktove gde ce dzabe deliti maske a Rasim stari laf neka kaznjava estradu koja ne placa ni Bogu za tamnjan.

  12
  75

  Podelite komentar

 • Vidoje

  U ovakvoj situaciji opravdano je da se limitiraju cene osnovnih životnih namirnica u prodavnicama i trgovačkim lancima, kao i maske i sredstva za dezinfekciju po apotekama. Ne treba generalizovati nemoralno ponašanje pojedinih trgovaca koji su podigli cene jer ima i onih koji nisu! Nema potrebe za panikom i histerijom mi smo zemlja koja se suočavala i sa težim i gorim izazovima koje smo prebrodili. Podrška predsedniku i vladi na ozbiljnom i odgovornom rukovođenju.

  4
  2

  Podelite komentar