• 1
 ≫ 

Fijat staje na dve nedelje u Evropi, podrazumeva se, i Kragujevac

 ≫ 

Obustava do kraja marta

  • 1
Reno Fijat znak Foto: Shutterstock

Kompanija Fijat-Krajsler Automobili (FCA) obustavlja proizvodnju na dve nedelje u većini svojih evropskih fabrika kako bi zaštitila radnike od pandemije korona virusa i prilagodila poslovanje padu tražnje, najavio je italijansko-američki proizvođač vozila.

FCA, koji prema procenama analitičara proizvodi oko 25 odsto svojih vozila u Evropi, naveo je u saopštenju da će obustava rada, koja će trajati do 27. marta, omogućiti kompaniji da "efikasno odgovori na poremećaj tražnje na tržištu obezbeđujući joj da optimizuje ponudu", izveštava Rojters.

U saopštenju se dodaje da će privremeno biti obustavljena proizvodnja u pogonima FCA u Italiji, i to u Melfiju, Pomiljanu, Kasinu, Mirafjoreu, Gruljaskou i Modeni, kao i u Kragujevcu u Srbiji i mesti Tihi u Poljskoj.

Italijanski sindikat radnika FIOM ocenio je odluku Fijat-Krajslera kao "neophodnu".

Odluka Fijata je usledila nakon sličnih poteza drugih italijanskih proizvođača automobila i auto-delova, jer je epidemija koronavirusa zadala novi udarac evropskoj automobilskoj industriji koja se već odranije bori sa slabom globalnom tražnjom i strogim novim propisima o zagađenju vazduha.

Prošle nedelje, proizvođač luksuznih automobila Ferari je objavio da zatvara svoje dve fabrike do 27. marta, jer trpi akutni nedostatak auto-delova. Proizvođač premijum kočnica Brembo, među čijim klijentima je i Maserati, saopštio je da će ove nedelje privremeno zatvoriti svoja četiri pogona u Italiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>