• 1

MMF spreman da otključa bilion dolara kako bi pomogao zemljama protiv korone

Mnoge zemlje se raspituju za opcije zajma

  • 1
planeta, svet, novac Pixabay.com

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva objavila je da je Fond spreman da mobiliše svoj kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara da bi pomogao 189 zemalja članica u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Gergijeva je u poruci objavljenoj na zvaničnoj veb stranici MMF-a, navela da se Fondu obratilo dodatnih oko 20 zemalja koje su zainteresovane za programe finansiranja i kojima će globalni zajmodavac pozabaviti narednih dana, prenosi Rojters.

Ona je pozvala države da preduzmu dodatne fiskalne stimulativne mere i da ostanu u tesnoj komunikaciji kako bi sprečile da koronavirus nanese dugoročnu ekonomsku štetu.

- S obzirom na to da se virus širi, potreba za koordiniranim i sinhronizovanim globalnim fiskalnim podsticajima je iz sata u sat sve veća - poručila je Georgijeva.

Šefica MMF-a je nagovestila da će možda biti potrebna koordinisana fiskalna akcija na nivou kakav je bio za vreme finansijske krize 2008-2009.

Precizirala je da su samo u 2009. godini, zemlje G20 za podsticaje izdvojile oko 2 odsto svog BDP-a, ili oko 900 milijardi američkih dolara u današnjoj protivvrednosti, "tako da ima još dosta posla da se uradi".

Što se tiče monetarne politike, Georgijeva je navela da centralne banke "treba da nastave da podržavaju tražnju i da jačaju poverenje ublažavanjem finansijskih uslova i obezbeđujući priliv kredita u realnu ekonomiju", pominjući u tom kontekstu kao primer vanrednu akciju Federalnih rezervi u nedelju.

Ona je pozdravila otvaranje dolarskih svop aranžmana između glavnih centralnih banaka i dodala da će u predstojećem periodu možda biti potrebno da se takve svop linije prošire i na tržišta zemalja u usponu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atina

    16. mart 2020 | 19:55

    Dakle,pomoć ili pozajmica i guranje u dužničko ropstvo.Pre mislim da je ovo drugo jer ne verujem da će Rotšild i com. da nekome nešto "pomognu"😑

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>