• 1

BDP pada, samo je pitanje koliko: EK tvrdi za 1 odsto, ali su prognoze pesimističnije

Zvaničnici nagoveštavaju recesiju od čak 2,5 odsto, a pominje se i minus 3,9 procentnih poena

  • 1
Ekonomija

Foto: Pixabay.com

Privreda Evropske unije će se ove godine smanjiti verovatno za 1 odsto, usled pandemije korona virusa, pokazuje dokument Evropske komisije, ali zvaničnici kažu da su interne procene Komisije još pesimističnije i nagoveštavaju recesiju od čak 2,5 odsto, izveštava Rojters.

"Procenjuje se da će kriza Covid-19 imati vrlo štetan ekonomski uticaj na Evropsku uniju i evrozonu, odnosno da će direktan uticaj kroz sve kanale smanjiti rast realnog BDP u 2020. godini za 2,5 procentnih poena u odnosu na situaciju kada ne bi bilo pandemije", navodi se u dokumentu Komisije.

Rojters navodi da su, međutim, evropski zvaničnici rekli da se u internom dokumentu Komisije ekonomski uticaj korona virusa procenjuje na minus 3,9 procentnih poena, a ne na 2,5 procentnih poena, što bi recesiju učinilo još dubljom.

Ministri finansija EU razgovaraju danas putem video-konferencije o novim načinima za prevazilaženje ekonomske štete koju je nanela pandemija, kako bi osmislili veliki paket koordinisanih mera kao odgovor na zdravstvenu krizu.

Video: Predsednik o tome kada Srbija može postati članica Evropske unije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>