• 0
 ≫ 

Kako se kali čelik kroz digitalizaciju: Direktor slovenačkog SIJ-a objašnjava nam faze

 ≫ 

I industrija čelika, kao i gotovo sve u današnje vreme suočava se sa nedostatkom radne snage

  • 0
Arsinov

Foto: Printscreen

Slovenačka SIJ grupa najveći je proizvođač čelika u toj zemlji i jedan od najvećih proizvođača nerđajućeg i specijalnog čelika u Evropi.

Sa gotovo 4.000 zaposlenih, jedan je od najvećih poslodavaca u Sloveniji i ključni igrač na tržištu.

GrupaSIJ visoko je pozicionirana među vodećim slovenačkim izvoznicima. Na stranim tržištima ubiraju približno 85 odsto ukupnih prihoda Grupe.

Njihovog direktora Vladimira Aršinova ugostili smo još pre pojave korone i razgovarali o tome kako su se oni kao kompanija iz tradicionalne industrije prilagodili digitalnim promenama, ali i izazovima sa kojima se industrija susreće u ovom pogledu.

U intervjuu za naš portal Aršinov je govorio o tome kako su proces digitalizacije razbili na konkretne procese.

- Kompanija se nalazi u Sloveniji, i tu je glavni deo proizvodnje, ali imamo i distrubutivne centre koji se nalaze u Sloveniji, i širom Evopre, takođe i u SAD - rekao je on.

  • Koji su glavni izazovi sa kojima se industrija čelika suočava poslednjih godina, i kako ih vi prevazilazite na ličnom primeru?
  •  

 

- Izazovi su resursi i troškovi posolovanja. Mislim pre svega na ljudske resurse ali uz pomoć digitalizacije uspevamo da budemo konkuretniji i na našem i na drugim tržištima i da smanjimo troškove.

Zato se glavne promene koje se dešavaju, kao i posledice i izazovi ogledaju u IT-u: Kako implementirati sisteme ili rešenja koja će nam pomoći da povećamo svoje tržište da budemo transparentniji, da uvećamo našu vrednost, ali digitalizacija pomaže menadžmentu da brže donosi odluke, kao i da se optimizuju lanci snabdevanja - kaže on.

andjelina

Anđelina nosi prsluk dizajenerke Milice Kandić/Foto: Printsreen

Aršinov nam objašnjava i da je njegova kompanija kao i slične kroz digitalnu transformaciju prolazila kroz faze.

- Kada je reč o samom digitalanoj transformaciji, u našem slučaju mi smo je pre svega podelili na različite faze. Prva faza je povećanje ukupnog obima odnosno nivoa digitalizacije, tj automatizacije u profesionalnom smislu.

To podrazumeva digitalizaciju do nivoa da budete transparentni, da se razumeju i digitalizuju poslovni procesu i vrednosti podataka koji su dostupni u informacionom sistemu - kaže on.

Jednostavno - digitalizacija podataka.

Drugi korak, prema njegovim rečima, odnosi se na sprovođenje infrastrukturnih promena kako bi se omogućila digitalna transformacija, tačnije prelazak u oblak.

U ovoj fazi, budžet je veoma važna stvar, naglašava.

Zatim, treća faza odnosi se na implementaciju Haj end rešenja, kao što je veštačka intelgencija (AL) i big dejta kako bi tehnologija mogla da donosi odluke umesto ljudi.

- Da bismo sproveli sve projekte izazov je pronaći i partnera u digitalnoj transformaciji. Mi smo izabrali Comtrade. Bio nam je potreban dobar sistem upravljanja informacijama, odnosno partneri koji će da vodi proces transformacije - kaže Aršinov.

Comtrade im je pomogao u procesu digitalne transformacije sprovodeći dva projekta: transformaciju oblaka (migracija dokumenata u oblak) i LIMS - laboratorijski sistem za upravljanje informacijama.

- Mi proizvodimo prilično specifične poslovne procese. Mi smo iz industrije čelika, koja nije tako česta i široko rasprostranjena u Evropi. Proizvodimo vrhunske proizvode od čelika HI-end koji se koriste u nuklearnoj proizvodnji  za koje je potrebno pravilno upravljanje podacima i vrlo ozbiljan set testova. Svi ti proizvodi koriste se i u osetljivim područjima. Proizvodi koje proizvodimo moraju biti sertifikovani, moraju da prođu neke ozbiljne testove - priča nam on.

Posle procesa sertifikacije i testiranja uzoraka, kao i praćenja procesa testiranja, prate se i rezultati testa.

- Morate odgovoriti zahtevima proizvođača koji imaju svoje standarde, od vazduhoplovne industrije do drugih. Za nas je posebno osetljivo povezivanje uređaja i testiranje u samom procesu proizvodnje, i vrlo vodimo računa o tome, a u tome nam pomažu partneri - rekao nam je Aršinov.

Video: Steel and digital transformation

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>