• 0

Pišu se blanko čekovi i ispucava "municija" kako bi se spasile ekonomije od korona virusa

Vlade evropskih država preduzimaju hitne mere za spas preduzeća i radnika pogođenih krizom koju je izazvala pandemija

  • 0
kriza Foto: Pexels.com

Evropske vlade pišu blanko čekove kako bi zaštitile preduzeća i radnike od duboke recesije u koju globalna ekonomija ubrzano tone u pandemiju korona virusa.

Francuska je odabrala do sada najhrabriji pristup obećavši da neće dozvoliti da nijedna kompanija propadne zbog posledica bolesti koja je naterala velika i mala preduzeća da obustave poslovanje. Vlada će garantovati zajmove u vrednosti od stotinu milijardi, odložiti plaćanje poreza i obustaviti račune za stanarine i komunalne usluge za manje kompanije. Francuska država je spremna da ide i dalje, nacionalizujući industrije ako bude potrebno, piše CNN Bussines.

- Nijedna francuska kompanija, bez obzira na veličinu, neće biti izložena riziku od urušavanja - rekao je predsednik Emanuel Makron u televizijskom nacionalnom obraćanju u ponedeljak.

Gvozdena posvećenost opstanku poslova, kao deo odgovora na epidemiju koju je Makron uporedio sa "ratom", poslednji je u nizu dramatičnih planova evropskih vlada dok se trkaju da se suprotstave epidemiji koja ubija hiljade ljudi i slama i globalne divove kao što su "Renault" (RNLSI) i "Lufthansa" (DLAKY), ali i prodavnice, barove i restorane.

Nemačka mobilizuje najmanje 500 milijardi evra (550 milijardi dolara) garancija za zajmove i obavezala se da će obezbediti neograničenu likvidnost kompanijama pogođenim pandemijom, što je deo skupa mera koje je ministar finansija Olaf Šolc prošle nedelje opisao kao "teško naoružanje". Ova zemlja će takođe olakšati kompanijama pristup kreditima koje je dala državna razvojna banka i odgoditi plaćanje poreza.

- Zbog visokog stepena nesigurnosti u trenutnoj situaciji, vlada je odlučila da ne postavlja nikakva ograničenja u obimu ovih mera - saopštila je nemačka vlada. - Ako postoje znaci ozbiljnih poremećaja u ekonomiji, nemačka vlada će koristiti sve raspoložive resurse da se snažno suprotstavi tome.

Španski premijer je u utorak predstavio paket za spašavanje u iznosu od 200 milijardi evra (220 milijardi dolara) i rekao da će vlada obezbediti sav kapital potreban da spreči da kompanije bankrotiraju.

Velika Britanija se takođe u utorak uključila u borbu, nakon što je kritikovana zbog odložene reakcije na krizu je je u ponedeljak samo predložila ljudima da izbegavaju okupljanja u velikim grupama. Britanski ministar finansija Riši Sunak najavio je da će vlada podržati početnih 330 milijardi funti (400 milijardi USD) zajmova za kompanije. Davaoci hipotekarnih zajmova složili su se da će odložiti plaćanja za tri meseca ljudima koji su pogođeni korona virusom, rekao je on.

- Nikada se nismo suočili sa ekonomskom borbom poput ove, ali dobro smo pripremljeni - rekao je Sunak. - Učinićemo sve što je potrebno.

Uzeto zajedno, obaveze iznose više od 1,5 biliona dolara i mogle bi da budu i mnogo veće.

Ekonomisti kažu da bi odlučna akcija podrške preduzećima sada, zajedno sa merama kojima se obezbeđuje da se radnici neće suočiti sa finansijskom propašću ako budu otpušteni, mogla dramatično da ograniči traumu prouzrokovanu ograničenjima putovanja i javnog života, i da pomogne ekonomijama da se brzo povrate posle krize.

novac, finansijska kriza Pixabay.com

Uvođenje mera je potrebne brzo. U Evropi se zaustavlja čitav proizvodni sektor, trend koji je naglašen najavom nemačkog "Volkswagen"-a (VLKAF) u utorak da se priprema za zatvaranje većine svojih proizvodnih pogona na kontinentu. To je došlo dan nakon što su "Fiat Chrysler" (FCAU), vlasnik "Peugeot"-a ​"​PSA Group" (PUGOI) i "Renault" najavili zatvaranje ukupno 35 proizvodnih pogona širom Evrope.

Ekonomisti kažu da svet tone u recesiju, koju definišu dva uzastopna kvartala negativnog rasta. Ali, analitičari holandske banke "ING" rekli su u ponedeljak da bi "drastične" mere koje je preduzeo Makron mogle da ograniče ekonomsku kontrakciju u Francuskoj na 1% ove godine.

- Verujemo da će ove mere pomoći francuskoj ekonomiji da se brže oporavi nakon duboke recesije koju je prouzrokovao Covid-19 i da će treći kvartal dostići s ograničenim brojem velikih bankrota, a samim tim i stopom nezaposlenosti daleko ispod one koju bi mogla prouzrokovati recesija ovog obima - napisali su u izveštaju.

Nacionalne vlade dobijaju podršku Evropske unije za sveobuhvatni pristup. Margret Vestager, najviša zvaničnica Evropske komisije, izjavila je u utorak da se zalaže za ublažavanje antitrustovskih pravila koja će omogućiti kompanijama da dobiju državne donacije do 500.000 eura (550.000 USD) i kredite s subvencionisanim kamatama.

Sjedinjene Države tek treba da najave glavne stimulativne mere uprkos tome što imaju skoro 5.000 slučajeva korona virusa. Trampova administracija predlaže plan spašavanja koji će koštati procenjenih 850 milijardi dolara, ali nema garancije da će ga odobriti Kongres.

Parlament je u međuvremenu odobrio nacrt zakona koji će poboljšati mrežu socijalne sigurnosti za radnike koji su pogođeni korona virusom, ali odredbe o plaćenom bolovanju i medicinskom odsustvu bi bile dosta slabije od onih koje su na snazi u Evropi, čak i ako predlog prevaziđe otpor republikanaca u Senatu.

Američkim avio-kompanijama brzo nestaje gotovine i verovatno će im trebati dodatni iznos pomoći ako prežive krizu, ali direktna finansijska pomoć kompanijama mogla bi se pokazati kontroverznom u zemlji koja je spasila svoje banke i proizvođače automobila nedavno, tokom globalne finansijske krize.

- Imamo još mnogo posla - rekao je u utorak američki ministar finansija Stiven Mnuhin - i to moramo brzo da obavimo.

(V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>