• 1

Radnici u Amazonovom skladištu primorani da rade prekovremeno: Skočio broj porudžbina zbog korone

Predstavnici radnih sindikata upozoravaju da pojačani stres kome su radnici izloženi može da ih učini ranjivima na Covid-19

  • 1
Amazonovo skladište Foto: Printscreen/YouTube/PBS NewsHour

Dok se radna snaga širom sveta podstiče na rad kod kuće, zaposleni u skladištima kompanije Amazon širom Velike Britanije primorani su da rade prekovremeno. Posla je više nego ikad, a krivac je korona virus.

Pošto je sve više ljudi pod karantinom u sopstvenim domovima, namirnice poput pirinča, mleka u prahu, pelena, sredstava za dezinfekciju ruku i izbeljivača se masovno poručuju na kućnu adresu. Ovakvu potražnju Amazon ima samo oko Božića, otkriva neimenovani radnik u skladištu za BBC.

On navodi klauzulu u njihovim ugovorima sa poslodavcem koje većina nije ni bila svesna, a primorava ih da rade duže po zahtevu nadređenih. Britanski zvaničnici osudili su Amazon da ne pazi dovoljno na svoje zaposlene, dok predstavnici radnih sindikata ističu da pojačani stres kome su radnici izloženi može da ih učini ranjivima na Covid-19.

Amazon na usluzi korisnicima

Sa druge strane, iz kompanije poručuju da su njihove pobude plemenite i da moraju da budu spremni da pomognu svojim korisnicima, kojima je ograničeno kretanje radi sopstvene bezbednosti, kako bi dobili namirnice koje su im potrebne.

- Puno naših korisnika nema drugog načina da dođe do osnovnih potrepština, te želimo da im osiguramo isporuku onih namirnica koje su im neophodne. To su hrana, lekovi i proizvodi za ličnu negu, stvari potrebne za rad od kuće, knjige i igračke za decu - poručuju iz Amazona.

Kompanja je nedavno izjavila da će otvoriti još 100.000 radnih mesta kako bi se ispratio porast u broju porudžbina, a takođe su obećali da će svojim zaposlenima u SAD, Velikoj Britaniji i ostatku Evrope povećati plate.

Predviđaju da će ih taj poduhvat koštati više od 318 miliona evra.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>