• 62
 ≫ 

Dizel jeftiniji za 9, benzin i gas za 4 dinara - šta tek čeka vozače u Srbiji zbog korone?

 ≫ 

Korona je prepolovila cenu barela nafte, da li može da padne i cena njenih derivata?

  • 62
Gorivo, Rezervoar, Benzinska Pumpa

Foto: Pixabay.com

Zbog posledica virusa korona, cena nafte na svetskom tržištu pada već petu nedelju zaredom, a trenutne, niže cene, na pumpama u našoj zemlji tek su početak.

Barel brenta došao je na 32,64 dolara, dok je samo u jednom danu vrednost skliznula za tri odsto, a sve to zbog zabrinutosti zbog potražnje za sirovinama, pokazuju podaci sa berze. Od 6. januara do danas cena nafte je gotovo prepolovljena s 68,91 na 32,64 do 35,79 u zavisnosti od vrste nafte.

Pad cene nafte će se odraziti i na cenu goriva u Srbiji, ali se to ne može desiti preko noći, rekao je za Telegraf Biznis Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kako objašnjava, cenu goriva u prvom redu određuju troškovi svih, od proizvođača sirove nafte preko prerađivača, do distribucije i prodaje goriva.

- Pad cene sirove nafte koji je pre svega posledica, slobodno možemo reći, totalnog rata proizvođača sirove nafte i zemalja velikih izvoznika, će se odraziti i na cenu goriva u Srbiji, ali se to ne može desiti preko noći. Cena goriva inače ima trend pada već oko dva meseca. Ove nedelje prosečna maloprodajna cena evrodizela je bila niža za oko 9 dinara za litar u odnosu na cene iz januara, a litar benzin i TNG autogas su jeftiniji za oko 4 dinara - kaže Mićović.

Ono što je daleko važnije, ističe on, je da se snabdevanje gorivom u Srbiji, regionu i globalno u čitavom svetu odvija bez poremećaja.

Dodatno, poznato je da više od polovine cene goriva u Srbiji čine državni nameti – akcize, PDV naknade za obavezne rezerve i energetsku efikasnost, monitoring i markiranje goriva... A država još nije izašla s predlogom da u toku vanrednog stanja smanji svoja zahvatanja u ceni goriva.

nafta

Foto: Printscreen

Video: Kako do manje potrošnje goriva u automobilu

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    18. mart 2020 | 23:05

    Niko ni ne ocekuje preko noci da pojeftini ali u svetu je pala cena pre 2 meseca i to 50 posto a kod nas samo 9din.Znaci strasno strasno!!!!! A kad poskupi onda cena skace nenormalnom brzinom i dodje do cene od skoro 1.5e.SRAMOTAAAAAAAAA

  • Rici77

    18. mart 2020 | 21:40

    Ljudi cena barela je prepolovljena!!! A oni skinu za devet i cetiri dinara !!!!

  • On

    18. mart 2020 | 21:53

    Kada skoci cena u svetu to se odmah odrazi i kod nas.A sada je drugacije kada treba da se snize cene.hhhhhh

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>