• 2
 ≫ 

Avio-kompanije u ozbiljnoj krizi: Izgubili 160 milijardi dolara, slede drastične mere

 ≫ 

Pandemija skoro prepolovila vrednost akcija avio-kompanija

  • 2
avion Foto: Pexels.com

Pandemija virusa Covid-19 zbrisala je 41 odsto, odnosno 157 milijardi dolara vrednosti akcija 116 svetskih avio-kompanija koje kotiraju na globalnim berzama, a mnoge od njih toliko brzo troše svoju gotovinu da sada mogu da pokriju troškove manje od dva meseca, prema analizi agencije Rojters.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) saopštila je da bi tom sektoru moglo da bude potrebno 200 milijardi dolara podrške od vlada širom sveta.

Avio-kompanije su prisiljene na preduzimanje drastičnih mera kako bi smanjile rashode.

Primera radi, "Emirejts" i "El Al Izrael Erlajns" predložili su zaposlenima da uzmu neplaćeno odsustvo, a "Vijetnam Erlajns" i "Vijetdžet Er" su najavili da će obustaviti letove do glavnih odredišta u jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Američke vazduhoplovne kompanije će takođe ubrzano smanjivati radnu snagu putem neplaćenog odsustva do 12 meseci, uz zdravstveno osiguranje, ili putem programa prevremenog penzionisanja što je znak da avio-prevoznici ne očekuju brz oporavak.

Donald Tramp je izjavio da se razmatra i ograničavanje putovanja unutar Sjedinjenih Država, što bi bio dodatni udarac za domaće prevoznike, izveštava Rojters.

Video: Masovno bekstvo iz aviona: Nisu hteli da budu u karantinu zbog korona virusa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    19. mart 2020 | 19:58

    I ne samo aviokompanije...Sta ce biti sa svetskom privredom ko zna...da ce biti dobro nece bas.. Cena nafte pada, a cena zlata raste...Sta je sa kriptovalutama? Vredi li sada bitcoinkupovinaprodaja? Mozda nije lose porazmisliti o tom ulaganju.

  • Marko

    19. mart 2020 | 11:20

    Ako su izgubili 160 milijardi za mesec dana koliko su onda skladištili za zadnjih recimo 15 godina. Da li će sada proglasiti bankrot?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>