• 6
 ≫ 

Proverite da li vaš poslodavac pazi na pravila: Ovo su njihove obaveze u vanrednom stanju

 ≫ 

Vanredno stanje podrazumeva i pravila ponašanja za poslodavce. Pred vama je podsećanje koja su to prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih u okvirima ove situacije?

 • 6
Rad od kuće, laptop

Foto: Pixabay

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, poručuje Unija poslodavaca Srbije.

- Želimo da istaknemo, da i u ovim vremenima poslodavci ujedinjeni u Uniji imaju pravo ali i odgovornost da nađu najbolja rešenja za sebe, a u cilju opšte ravnoteže i stimulisanja održivog privrednog rasta, uz očuvanje vrednosti dostojanstva i etike rada. S tim u vezi, baš kao i na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, upozoravaćemo na probleme i predlagati rešenja koja će smanjiti ekonomsku iscrpljenost poslodavaca uslovljenu pandemijom virusa COVID-19 - kažu oni.

Iz Unije podsećaju na obaveze poslodavaca:

Pooštrene su mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru (do 50 lica), tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Vlasnici poslovnih objekata su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar istog. Ova odluka se ne odnosi na poslodavce koji zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

Što se tiče izvoza, pooštrena je i mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na našoj teritoriji. Takođe, pored suncokretovog ulja, zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, a za prekršioce ove naredbe predviđene su stroge kazne.

Šalteri Uprave za upravne poslove, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, neće raditi. Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

Tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji je predviđeno da će biti zatvoreni vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti.

Ugostiteljski objekti će raditi skraćeno, dok je u nekim lokalnim sredinama uvedena zabrana rada za iste.

Takođe, Uredbom Vlade Srbije, preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata i zaštita života i zdravlja zaposlenih i svih drugih lica koja borave u objektu, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odlože službena putovanja.

S tim u vezi, postoji i kratak Priručnik o prevenciji i kontroli virusa COVID 19, koji možete preuzeti ovde

- Imajući u vidu sve navedeno, takođe podsećamo poslodavce, da u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom Vlade Republike Srbije o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, u cilju očuvanja svoje ekonomske aktivnosti, mogu da preduzmu sledeće mere, svakako uz donošenje posebnih rešenja.

Takođe, Privredna komora Srbije, pokrenula  je Info servis uz pomoć koga privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima u vezi sa poslovanjem u zemlji i inostranstvu, uticaju na pojedine sektore, kao i o najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama.

Ukoliko imate problem ili pitanje u vezi sa transportom, obezbeđenjem sirovina, snabdevanjem, izvozom i uvozom, učešćem na sajmovima, Unija poziva da se elektronskim putem ili telefonom obratite kako biste se informisali i dobili pomoć u prilagođavanju poslovanja u skladu sa aktuelnim merama.

Video: Roditelji dece do 12 godina, hronični bolesnici i stariji od 65 godina treba da rade od kuće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • marko

  19. mart 2020 | 11:29

  U privatnom sektoru se to nista ne postuje ... tako da bi drzava trebala da kontrolise sprovodjenje tih mera.

  18
  3

  Podelite komentar

 • Daska Kg

  19. mart 2020 | 11:40

  Sta je sa majkama koje rade kod privatnika? Nas gazda je nama vec rekao da necemo primiti aprilsku platu. Jel nada deca nw postoje za ovu drzavu da li smo mi gradjani drugog reda zato sto radimo kod privatnika?

  13
  2

  Podelite komentar

 • marko

  19. mart 2020 | 11:25

  Dali to vazi i za privatni sektor?

  10
  0

  Podelite komentar