• 2
 ≫ 

"Ne otpuštajte vaspitačice. Ko to uradi više neće biti u sistemu vrtića"

 ≫ 

Ni u privatnim vrtićima nema plaćanja boravka

 • 2
vrtić

foto: pixabay.com

Grad Beograd je doneo odluku da se ne naplaćuju vrtići za vreme trajanja vanrednog stanja, kao što je Telegraf Biznis i pisao.

– Na teritoriji grada Beograda u vrtiće ide ukupno 78.000 dece, od čega 58.000 u državne, a oko 20.000 u privatne. Štab za vanredne situacije dao je danas naredbu da se u vreme trajanja vanrednih mera i obustave rada vrtića ne vrši naplata boravka dece jer su vrtići zatvvoreni. Na taj način želimo da olakšamo roditeljima jer inače po zakonu kada dete ne ide u vrtić plaća se polovina cene – istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

On je dodao da je istovremeno doneta preporuka privatnim vrtićima da učine isto i najavio da će sutra Gradsko veće, koje u vanrednoj situaciji menja Skupštinu grada, doneti odluku kojom će se odluka o sufinansiranju boravka dece staviti van snage dok traju vanredne mere. 

– Na taj način ćemo omogućiti da roditelji čija su deca u privatnim vrtićima ne plaćaju boravak dece. Ja očekujem od privatnih vrtića da to primenjuju zato što je od 1. januara 2015. godine, kada je počela da se primenjuje odluka o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd do sada privatnim vrtićima isplatio 11 milijardi dinara. Neki od njih su prošle godine legalno prijavili dobit od 200 do 300 hiljada evra što znači da su jako dobro poslovali. Pošto su naplatili od roditelja čitav mart, a roditelji u državnim vrtićima će morati da plate samo 12 dana marta, ne postoji ni jedan razlog da pokušaju da naplate boravak dok vrtići ne rade. Ukoliko to neko bude uradio mi ćemo uputiti roditelje na Zakon o obligacionim odnosima i pomoći im da se izbore na sudu – istakao je Vesić.

On je uputio poziv vlasnicima privatnih vrtića da ne otpuštaju vaspitačice  što neće uraditi ni državni vrtići jer imaju dovoljno novca da ih finansiraju, a Grad će to umeti da ceni. 

Kako je rekao, za one koji budu otpuštali Grad će naći način da ti vrtići ne budu više u sistemu.

–Upis u vrtiće je planiran da počne 30. marta i da se završi 15. aprila. Zbog vanredne situacije mi smo danas doneli odluku da počne 30. marta, a završi se 15. maja, prve preliminarne liste biće objavljene 1. juna i biće u potpunosti on lajn – istakao je zamenik gradonačelnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Max

  24. mart 2020 | 10:04

  Da li i zakupci poslovnog prostora grada Beograda neće plaćati zakup u vreme vanrednog stanja ? Ajde budi frajer pa reci da nece placati !

  21
  0

  Podelite komentar

 • Tiši

  24. mart 2020 | 09:52

  Ako je cena ne placanja otpustanje vaspitaca ja onda zelim da placam. Zadovoljan sam vaspitacima i necu da ih niko kinji!

  21
  4

  Podelite komentar