• 12

Počelo testiranje plaćanja robe putem skeniranja lica, korona bi mogla da ubrza proces

Mnogi sada strahuju od prenošenja virusa novcem i plastičnim karticama, što bi samo moglo da ubrza proces

  • 12
isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da bi prelazak na plaćanje pomoću biometrijskih podataka mogao da bude ubrzan zbog širenja virusa korona.

U Rusiji je u prodavnicama prehrambene robe počelo testiranje sistema plaćanja kupljene robe putem skeniranja lica. Ovo su rekli predstavnici banke VTB koja je pokrenula eksperimentalni projekat, piše RUSSIA BEYOND.

Кako se navodi vlasnici kartica koji su prošli biometrijsku identifikaciju dovoljno je samo da pogledaju u kameru na kasi kako bi platiči račun.

U pilot projektima tehnologija je korišćena za plaćanje manjih računa. Za potvrdu transfera veće sume biće korišćen još jedan faktor PIN kod. Кlijent će takođe moći da plati licem robu kupljenu preko interneta, pogledom u kameru na telefonu i izdiktira broj, umesto da popunjava sve podatke sa kartice, rečeno je listu „Izvestija“ iz Rostelekoma.

Predstavnici Rostelekoma dodali su da se o korišćenju ove tehnologije razgovara ne samo sa trgovinskim mrežama nego i benzinskim pumpama i lancima brze hrane, proizvođačima automata i odgovornima iz metroa Ruskih železnica.

Stručnjaci koje je list kontaktirao rekli su da bi prelazak na plaćanje računa pomoću biometrijskih podataka mogao da bude dodatno ubrzan zbog pandemije novog virusa korona pošto mnogi korisnici strahuju od prenošenja virusa novcem i plastičnim karticama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    24. mart 2020 | 19:10

    Pocelo je!!! Polako se narod kuva u serpi... Uskoro cemo stajati u redu kao sada sto radimo da cekamo pelcovanje... Zivi bili pa videli!!!

  • Dany

    24. mart 2020 | 21:33

    Samo polako ljudi,nije ovo nista,zapamtite,mnogo toga nas jos ocekuje u ovoj godini,tek o narednim da ne picamo ;) Pare ce biti prevazidjene kao i mnogo toga,bice sve preko kartice,pratice svaki nasi pokret,bice sve transparentno,a mi cemo da molimo da se vrati vreme...2019 nije bila sjajna ali nedostajace nam...

  • Coa

    24. mart 2020 | 20:01

    Opa Đurđo,pare prevaziđene,kartice zarazne,ajmo čipići u prstiće,neće da može ovo je Srbija brale!!!Ovde nece da prođu te Đ..... radnje.Oće da zabrane pričešće,pred uskrs, nece moći

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>