• 2
 ≫ 

Dalek je put od plantaže do frižidera: Korona pravi probleme ljubiteljima đusa, očekuje se rast cena

 ≫ 

Fjučersi soka od pomorandže su doživeli svoju najveću vrednost, još od oktobra 2015

  • 2
citrus, limun, narandža

Ljudi se protiv pandemije bore i većim unosom vitamina C / Foto: Pixabay

Budućnost cena soka od pomorandže nije tako svetla, budući da su fjučersi skočili za više od 20 odsto u martu, jer kupci žele što zdravije obroke i napitke u jeku pandemije.

Potražnja je možda u porastu, ali su proizvođači u problemu, jer ne mogu da dostave dovoljno robe zbog restrikcija u saobraćaju.

- Pandemija korona virusa je udarac i na ponudu i na potražnju, kada je reč o soku od pomorandže. Međutim, sada kada avioni ne lete i ne prevoze robu, a u tankerima nema dovoljno mesta, globalna tržišta su u problemu - kaže Stiven Ajnes, ispred "AxiCorp"-a.

Javlja se i problem s manjkom radnika na plantažama u Brazilu i na Floridi, budući da se moraju pratiti mere koje nalažu držanje distance. Fjučersi đusa su doživeli svoju najveću vrednost, još od oktobra 2015.

Na tržištu se cene soka ove egzotične voćke dobro kotiraju, a da li to znači i poskupljenje u prodavnicama? Ajnes objašnjava da je to vrlo očekivano, kada proizvođači podignu cene supermarketima i ostalim prodavcima.

Fjučers ugovori su uobičajeni za robu kao što su pomorandže ili pšenica, koja je "osetljiva" na iznenadni rast cena, nastao usled loše žetve ili prirodnih nepogoda.

Video: Ograničeno koliko sredstava za dezinfekciju možete da kupite: Zabranili smo i izvoz lekova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    29. mart 2020 | 09:33

    Ja nemam s tim djusom problema ja pravim srpski djus, pre 2 ipo godine pravio sam dzem od drena po starom receptu plod i šećer, to se muti 2 sata bez kuvanja i pasterizacije, sad ga rastvaram u vodi i pijem, srpski djus koji je prepun vitamina c

  • ns

    29. mart 2020 | 09:24

    Pitate se zasto skace cena citrusa? Pa traznja je skocila ne mogu da isporuce koliko treba....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>