• 14

Ovo su tri najvažnije mere koje država sprema za pomoć privredi

"Konstantno se radi, mnogo je predloga"

  • 14
3 mere vlade za privredu, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Država sprema tri nivoa mera za pomoć privredi usled korona virusa. Pre svega pomoć će se fokusirati kao tri seta:

- Poresko rasterećenje (razne poreske olakšice, odlaganje, pomeranje ili otpis)

- Rasterećenje zarada (pokrivanje dela zarada, na primer ili eventualna nadoknada plata u najugroženijim delatnostima)

- Stvaranje uslova za likvidnost, odnosno upumpavanja kapitala u biznis.

- Nećemo ulaziti previše u javne diskusije kada je reč o tome. Ali konstanto se radi, mnogo je predloga, i mi iz Privredne Komore upozoravamo da mere budu donete što pre i da oni budu što ozbiljnije. Siguran sam, ako zakasnimo posledice će biti loše - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u PKS.

Vesović je istakao da je ova kriza nešto što je potpuno promenilo pravila igre u rešavanju krize i da je fokus države do sada bio na očuvanju zdravstvenog i socijalnog sistema.

On je ukazao i da oko 67.000 građana već sada radi od kuće.

Podsetimo, i predsednik Aleksandar Vučić je rekao da država "priprema veliki i ozbiljan paket mera za privrednike".

- Država će obezbediti značajnu pomoć privrednicima i uložiti više milijardi evra u privatni sektor. Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to sto još možemo i šta možemo da očekujemo od vas - rekao je Vučić .

Rekao je i da velike i uspešne firme osećaju zbog ove situacije probleme i da zato država i za njih priprema veliki i ozbiljan paket mera. Predsednik je otkrio i da će sa privrednicima razgovarati i o korporativnim obveznicima i drugim načinima kako bi država mogla da im pomogne.

I druge zemlje užurbano donose mere za spas privrede od korona virusa. Cela hrvatska Vlada donela je odluku da se odrekne plata zbog krize. Odlaže se i porez, a država plaća minimalac. 

I ruski predsednik Vladimir Putin doneo je mere za spas privrede od korone. Neke od njih su neradni dani, pomoć preduzećima, masovne isplate...

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    Kakva je pomoć odlaganje obaveza? Zabranili našoj delatnosti rad. Nemam nikakvih prihoda. Radnike da ne otpuštam i platu da isplaćujem a obaveze ću moći da platim malo kasnije. E baš vam hvala na pomoći. Nemojte mi pomagati ko boga vas molim.

  • DRagutin

    Hoćemo dela a ne reči!

  • Bg

    A ste ce da radi armija ljudi koji sami rade u svojim prodavnicama i servisima a nalazw se u trznim centrima ?Kirija ide infostan i struja moraju da se plate a mi prekinuli posao.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke