• 5

Kad berza pada - svi bi zlato, ali ga nema. Ovakav haos na tržištu ne pamte od 2001.

Prekid vazdušnog saobraćaja je omeo transport zlata širom sveta, a kompanije koje poseduju rudnike - smanjuju svoje aktivnosti

 • 5
zlato

Ovo je pravo vreme za povećanje udela u zlatu, a nikako za prodaju - smatraju ulagači / Foto: Pixabay

Kada berze tonu, investitori se okreću zlatu, piše Blumberg. Međutim, sada kada je industrija za preradu zlata u poluge i kovanice, mahom, zatvorena - ulagačima je sve teže da dođu do ove "mirne luke" u teškim vremenima.

Osim toga, prekid letova je omeo transport zlata širom sveta, a kompanije koje poseduju rudnike smanjuju svoje aktivnosti, a samim tim i količinu ovog plemenitog metala na tržištu. Uporedo s njihovom smanjenom aktivnošću - potražnja za zlatom raste, i potvrđuje stav nekih analitičara da je "zlato uvek dobra ideja".

- Smanjuje se čitav lanac snabdevanja. Poslednji put sam videla ovakav haos na tržištu zlata 11. septembra 2001. godine - kaže Debra Tomson, direktorka prodaje zlata u kompaniji "IBV International Vaults", koja omogućava prodaju plemenitih metala i nudi sefove bogatašima.

Privatni investitori, piše dalje Blumberg, uobičajeno kupuju zlatne poluge teške 1 kilogram ili manje, što je daleko ispod količine kojom trguju banke. Nedostatak ponude najviše pogađa najmanje učesnike na tržištu.

Pored toga, cene zlata ovog meseca divljaju, budući da su neki investitori bili prisiljeni da prodaju svoje zlato, kako bi dosegli marže tokom najgorih situacija na tržištu u poslednjih deset godina. Drugi su ga prodali da bi kupili dolare.

Samo ove nedelje cena zlata je skočila za 8 odsto, a veći investitori kao što su "Goldman Sachs" ili egipatski milijarder Nagib Saviris, samo povećavaju svoj udeo u rudarskim kompanijama.

Prema rečima jednog ulagača, ljudi bi trebalo da imaju zlato. On kaže da je ovo pravo vreme za povećanje udela u zlatu, a nikako za prodaju.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  28. mart 2020 | 09:49

  Jedan čovek je za vreme zlatne groznice rešio da proda svu svoju imovinu da bi kupio opremu za kopanje zlata i obezbedio hranu za ovaj poduhvat. Otišao je u planine zajedno sa drugim kopačima i krenuo u potragu za zlatom. Dani su prolazili, a on nije pronašao ni trunku zlata. Prolazili su meseci i godine, on je postajao sve siromašniji i siromašniji i na kraju je ostao bez ičega. Razočaran posle svega, rešio je da ode u jedno napušteno mesto, gde su ostale prazne barake, i da tu umre. Kako se osećao veoma usamljenim na tom pustom i sumornom mestu, odlučio je da ode negde u prirodu. Stigao je do jednog potoka, koji je tekao pored divne livade do koje je bila šuma. Tu je stao i posmatrajući ovaj predivan prizor prirodne lepote koje nam je Bog podario, odlučio je da tu napravi sebi jednu malu kućicu. Kako je bilo toplo vreme, iskopao je rupu pored potoka i počeo da pravi cigle od te zemlje i da ih suši na suncu. Od njih je kasnije sagradio malu kućicu na sred poljane. Došla je zima, a on je, onako izmoren i razočaran, umro od gladi i hladnoće. Od tada je prošlo puno vremena i jedan mladi bračni par je rešio da kupi taj plac i sagradi na njemu kuću, jer im se jako sviđao predeo. Sagradili su kuću, ali im je smetala ta neugledna kućica na sred livade, pa su rešili da je sruše. Kada su počeli da je ruše, primetili su da u ciglama nesto svetluca na suncu. Odneli su ciglu na analizu i ustanovili da je razlog tome zlato. Mesto odakle je vađena zemlja za te cigle je bilo bogato nalazište zlata. Na tom mestu je kasnije otvoren jedan od najvećih rudnika zlata. Zamislite koliko jedan čovek može da bude slep pored očiju i ne vidi bogatstvo koje tako dugo traži. Čovek je umro od gladi u kući od zlata. Zato vas molim da i vi ne budete slepi. Otvorite oči!

  11
  3

  Podelite komentar

 • Hadessa

  28. mart 2020 | 10:57

  Kriptovalute su budućnost!

  0
  7

  Podelite komentar