≫ 

Vučić predstavio mere za spas ekonomije: Sve firme će dobiti za minimalac. Građanima na poklon 100€

 ≫ 

"Imamo para. Imamo tri spremne ekonomske mere. Svako preduzeće dobiće za isplatu minimalca. Razmišljamo i da svakom punoletnom građaninu damo po 100 evra"

Aleksandar Vucic, Berza

Foto. Shutterstock, anjug/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV

- Manje se plašim za našu ekonomiju iako će biti mnogo teže - rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić , obrazalažući program ekonomskih mera.

Vučić je istakao da će sve firme, svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, pekari, frizeri, sve kompanije dobiti pun minimalac na tri meseca. To će, dodaje državu koštati 700 miliona evra.

Najavio je da će isplata krenuti već za mesec dana, jer su državi potrebna dva meseca da vidi da li su radnici otpuštani ili ne.

- Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika - dodao je on.

On je istako da Srbija ima viška novca u budžetu koji će nam pomoći za oporavak, kako je rekao biće to na tri načina finansiranja:

- unutrašnje rezerve

- zaduživanje na domaćem, unutrašnjem tržištu hartija od vrednosti

- zaduživanje na međunarodnom tržištu kapitala

Prvi put će Srbija uvesti i korporativne obveznice (za velika preduzeća).

Kako će se upumpavati pare u preduzeća?

 

Vučić je izjavio da je u paketu mera za oporavak srpske privrede više od pet milijardi evra. Istakao je da će kroz taj program mera biti pružena pomoć privredi, kako malim i srednjim, tako i velikim preduzećima, a nadležni razmišljaju i kako da pomognu malima, pre svega, povrtarima ili mlekarima.

Takođe, posebna, podrška ići će ugostiteljstvu i hotelijerstvu, dodao je. Istoremeno, neće biti smanjenja plata u javnom sektoru, kao ni penzija, jer smo se, kaže, spremali za ovako nešto.

Kaže i da će biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobiti za sledeću godinu.

Druga mera je, kako kaže, potrebna za likvidnost i deo solventnosti srednjih preduzeća, ali posebno malih i mikro, a to je garantni fond, preko kojeg će banke ubaciti u sistem dve milijarde evra.

- Dve milijade evra banke će morati da tresnu u sistem, a od toga mi preuzimamo odgovornost između 480 miliona i 600 miliona, oko 550 miliona da se dogovorimo sa bankama, što je milijardu i 250 miliona da se finansiraju mali - rekao je Vučić.

Država će biti garant tri godine.

Kako je rekao, pri kraju je dogovor sa bankama o tome, a guverner i ministar finansija su već razgovarali sa udruženjima banaka.

Prema njegovim rečima, imamo više para nego drugi:

Kako je rekao srpska ekonomija će i dalje biti broj jedan u odnosu na zemlje regiona. Vučić je govoreći o delu programa mera za oporavak srpske privrede, rekao da još imamo mehanizama za monteratno delovanje.

S druge strane, Donald Tramp ih nema dodao je on.

- Ekonomija je donosila prednost Americi. Tramp želi da sačuva ekonomiju. Kao lideru male zemlje, nisam rastrzan kao Tramp - dodao je on.

- Imamo para. Imamo para više nego drugi, nismo se dodovorali drugima. Imamo tri načina finansiranja - rekao je Vučić.

Svima na poklon po 100 evra?

 

Istakao je da ćemo nastaviti pregovore sa MMF. Podsetio je i da je Fič potvrdio kreditni rejting Srbije.

Na pitanje odakle nam toliko novca rekao je:

- Ima još jedna stvar koji nisam rekao. Mi smo našli još novca. Imamo dovoljno novca. Razmišljamo da svakom punoletnom građaninu Srbije damo po 100 evra kao poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni - rekao je on gostujući na TV Prva.

- To je veliki novac u masi, dakle to je još oko 520 miliona evra. Svakom punoletnom građaninu, zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru, ko god da je, jednokratno - otkrio je Vučić.

Istakao je da će siromašnim građanima to puno značiti, kao i da će tako biti pojačana potrošnja, kako bi se podigla ekonomija.

Objasnio je da su ove mere takozvano "upumpavanje iz helikoptera". Objašnjava i da iza ovih ekonomskih mera stoji struka, Ministarstvo finansija, NBS, kao i drugi domaći i strani stručnjaci.

Vučić je rekao da će država gledati kako da pomogne i poljoprivrednicima u ovoj situaciji. Najviše oko cena. Pomoći će se, navodi i Er Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori večeras o aktuelnim dešavanjima u vezi sa korona virusom, kao i merama koje se preduzimaju u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja pandemije. Opširnije u našem BLOGU.

Video: Vučić: Penzije isplaćujemo odjednom 10. aprila zajedno sa dodatnih 4000 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    29. mart 2020 | 22:43

    Nikada Srbija boljeg predsednika nije imala nitice imati,predsednice ziv i zdrav nam bio!

  • Branko RS

    29. mart 2020 | 22:27

    Neka se sprdaju sa njim,al nema buducnosti Srbiji bez Vucica.

  • rodny

    29. mart 2020 | 23:54

    Daj Boze da tako bude...da ne bude kao sa Dinkićevim akcijama od 1000eAli opet mi je u glavi ona stara “ obećanje ludom radovanje”

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>