• 0

I Rojters piše o našim merama za spas ekonomije: "Srbija spremila 5 milijardi evra"

Srbiju će ovo koštati recesije, ali bi trebalo da se oporavi 2021, piše Rojters

  • 0
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto: Shutterstock

 

Britanska agencija Rojters izvestila je o programu mera za oporavak srpske privrede koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Agencija prenosi da je Vučić rekao da je Srbija planira da ponudi oko pet milijardi evra u pozajmicama i subvencijama za pomoć preduzećima, pogođenim korona virusom, kao i da se razmišlja da svi punoletni građani Srbije dobiju na poklon po 100 evra.

Rojters procenjuje da bi takav program oporavka doveo do povećanja deficita ove godine, uz konstataciju da bi taj deficit bio pokriven iz finansijskih rezervi i preko pozajmica.

Agencija navodi, ne precizirajući izvor, da su devizne rezerve Srbije u februaru bile 13,458 milijardi evra, a mesec dana ranije 13.694 milijarde evra.

Rojters ističe i da je agencija Fič Rejtings prošle nedelje potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, uprkos krizi izazvanoj virusom korona.

Ocenjuje i da srpska ekonomija neće ostvariti ciljani rast od četiri odsto za 2020. godinu i da će se suočiti sa recesijom, ali navodi da je Vučić rekao da bi Srbija trebalo da se oporavi 2021. godine.

Agencija navodi da se očekuje da lokalne banke, kako bi pomogle u oporavku, "ubace" oko dve milijarde evra u fond, za koji bi država osigurala dodatnih 1,25 milijardi evra u garancijama, dok bi Fond za razvoj Srbije trebalo da doda još 200 miliona evra.

Podseća i da je 13 osoba preminulo u Srbiji od posledica korona virusa, a da je njih 741 zaraženo, kao i da je Srbija uvela "stroge mere" zbog epidemije korona virusa.

 

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari