• 5
 ≫ 

Pet najvažanijih stavki koje će biti predstavljene za spas ekonomije

 ≫ 

Država izdvaja 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao korona virus. Podsticaj će dobiti sva ona preduzeća koja nisu otpustila više od 10% radnika

 • 5
Novac, pare, berza, Andreja Brkić Foto. Shutterstock, Facebook: Andreja Brkić

Oči cele privrede uprte su u sutrašnje predstavljanje mera podrške, neke je sinoć već najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da će najveća pomoć države biti usmerena ka malim privrednicima.

Upravo te najavljene mere su ne samo pomoć već i podsticaj za privredu, kaže naš sagovornik Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS).

On nam objašnjava 5 najvažnijih mera koje će sutra biti predstavljene, a među kojima je i jedna koja nije pomenuta prethodne večeri:

Minimalac

"Svaka firma koja nije otpuštala radnike će dobiti minimalac. To je velika pomoć. Odskočna daska"

Garancijski fond

"Otvaranje garancijskog fonda je fenomenalna mera. Postoji mnogo firmi koje uopšte nisu mogle da priđu kreditima, bankama...Sada će imati mogućnost da dobiju kredite, možda i zaposle više ljudi, prošire poslovanje.

Ranije su firme imale problem kada jednom zakasne, ili uđu u kašenje u naplati i zbog jedne blokade, (možda i dobavljača) precrta ih banka. Niko od njih nije mogao da dobije nikakav kredit. Bili su osuđeni na propast, mnogo je takvih firmi. A ova mera je i najvažnija za mala, mikro preduzeća i preduzetnike"

Rezeve (raspodela)

"Znali smo da postoji neki suficit. Ali nismo imali informaciju koliko zapravo ima novca u državnoj kasi. Mi se godinama borimo da se nastavi sa smanjenjem parafisklanih nameta, ali da je sada vreme da se zahtevi stave sa strane. Sada mi je drago što nas nisu za sve poslušali.

Država je u međuvremenu kupovala zlato, držala je rezerve, radila na jačanju monterane politike... Ovo su potpuno podsticajne mere, ne samo da prežive preduzeća i privreda, nego je i podsticajna mera za radnu privredu.

Akontacije

Akontacije za porez su odoložene, neće se povećati porez na dobit dva meseca znači da će preduzetnici ipak morati da drže radnike i da ih plaćaju, a onda će država da ih nagradi. Nažalost kod nas je tako, ako bi se sada dao novac, ne bi ga svi koristili kako treba, a sada se ipak teraju na planiranje, odgovornost, što mi podžavamo.

Podrška ugostiteljima i hotelijerima

Biće još nekih mera koje će tek biti obajavljene. Mi smo, na primer tražili podršku za ugostitelje i hotelijere. Da 50 odsto plate poreza na imovinu i verovatno će se i to usvojiti".

Inače, mikro i mala preduzeća u Srbiji ima oko 600.000.

Video: Vučić: Sav višak novac dajemo za pomoć privatnika, to je od 2, 5 do 4 milijarde

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nesa CZ

  30. mart 2020 | 23:16

  Jedno vrlo prosto pitanje... Dajete samo upošljenicima, a gde su tu preduzetnici i privrednici... Šta je sa doprinosima koje moramo da platimo... KAKO, ako ne radimo... Hvala na svakoj vrsti pomoći, ali da nije nas preduzetnika, privrednika, zanatlija, ne bi bilo ni radnika...

 • Mx

  30. mart 2020 | 18:26

  Koje ekonomije?

 • Deks

  31. mart 2020 | 08:46

  Nemoj da se glupirate izađite sa podatkom koliko je zadnjih godina zatvoreno malih i srednjih preduzeća a koliko otvoreno,mrtav se ne pokreće

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>