• 0

Mogu li kafeterije da opstanu? Po jednom kupcu, kraće su za 300 dolara mesečno

Da li će privremeno zatvaranje kafeterija, uticati na rast prodaje aparata za pravljenje kafe kod kuće?

  • 0
kafa Grad

U SAD se dnevno popije oko 450 miliona šoljica kafe / foto: Ilustracija/pixabay.com

Kako izgleda jutro u većini domova? Ustajanje, brzinsko tuširanje, "doručak s nogu" - ako se ima vremena, barem gutljaj kafe i odlazak na posao. Dok je kod nas, i dalje, više prisutno ispijanje turske kafe kod kuće, Amerikanci su bukvalno razvili životni stil od ispijanja "kafe za poneti", dok žure na posao.

Međutim sada, kada se sve promenilo usled korona virusa, ni ovaj ritual nije izuzetak. Milioni Amerikanaca rade od kuće, napuštaju svoje domove samo ako moraju, a kafeterije širom zemlje su mahom zatvorene. Najpopularniji lanac kafeterija u Americi zatvorio je mnoge svoje objekte, tako da neko vreme neće biti čuvenih redova ispred šopova.

Zašto pominjemo baš Amerikance? Zato što su oni najveći konzumenti ovog napitka na svetu. Prema statistici, 18 milijardi dolara je vredno tržište kafe u SAD, a jedna osoba najčešće popije tri šoljice dnevno.

Iako mnogo Amerikanaca kod kuće već ima razne aparate za pravljenje kafe (aparat za filter kafu, blender za mlevenje, aparat za espreso, late, kapućino), postavlja se pitanje da li će ih zbog situacije s korona virusom - sada kupovati još više?

Inače, prodaja raznih, specijalnih vrsta kafe bi mogla da poraste za 20 odsto u 2020.

Poznato je da Amerikanci mnogo sati provedu na poslu, i da sa šoljicom kafe iz šopa započinju dan. Oko 150 miliona Amerikanaca, što je malo manje od polovine, pije espreso, kapućino, late ili ledenu kafu (Ice Coffee). Nezavisne kafeterije imaju godišnji prihod od 12 milijardi dolara.

Ako uzmemo u obzir da Amerikanac dnevno popije tri espresa za poneti, a jedan u proseku košta 3,45 dolara, to znači da je dnevno uštedeo 10,35 dolara, 227,7 dolara za 22 radna dana, odnosno 310,5 dolara u celom mesecu. Po jednom čoveku, za toliko je mesečno "kraći" i svaki kofi šop koji trenutno ne radi ili nema goste.

Zanimljiv je i sledeći statistički podatak: SAD trenutno ima oko 24 hiljade kafeterija širom zemlje, ali bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još najmanje 50.000. Svaki lokal specijalizovan za espreso, koji se nalazi na dobroj poziciji, dnevno proda oko 250 šoljica kafe.

To su bile prognoze, ali, da li je to sada realno očekivati?

Bez obzira na enormnu potrošnju kafe na ovom kontinentu, SAD ovih dana beleži istorijske poraze kada je reč o privredi, ekonomiji i brojčanom stanju zaposlenih. Po konzumaciji kafe, odmah iza Amerike su Finska, Švedska, Švajcarska, Nemačka, Francuska, Italija, Brazil, Japan i Velika Britanija. Kakva će situacija biti tamo?

Jedno je sigurno, kafa na svakog deluje drugačije: žene smatraju da ih opušta, a muškarci kažu da im pomaže da bolje urade posao. Sve u svemu, Amerikanci popiju od 400 do 450 miliona šoljica kafe dnevno.

Mogu li kafeterije da se izbore s ovim "dnevnim gubicima"?

Video: Ma, koji Starbaks... Oni prave kafu koja sija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>