• 0

Privreda pita vlasnike lokala: Šta ćemo sa zakupom?

Troškovi zaposlenih i zakup poslovnog prostora su uglavnom dva najveća fiksna troška koje privrednici imaju

  • 0
kancelarija Foto: Unsplash.com

U ime članova koji su u statusu zakupaca u mnogobrojnim poslovnim prostorima u Srbiji, a u vezi sa vanrednom situacijom koju jer izazvao korona virus, Srpska asocijacija menadžera uputila je pismo vlasnicima poslovnih prostora.

U uslovima vanrednog stanja, mnogi privredni subjekti su bili prinuđeni da svoje aktivnosti zaustave ili da svoje poslovanje prilagode radu od kuće. Na žalost, u pojedinim granama privrede su čak u potpunosti zaustavljene sve aktivnosti, a time i prilivi novca (kao što su turistička i ugostiteljska industrija, marketing i event industrija, HR usluge, konsalting i druge).

Većina privrednih subjekata svoje troškove danas pokriva iz rezervi, a imajući u vidu opšte stanje sa virusom u zemlji i svetu, ovakva situacija može potrajati mesecima, navode u SAM.

Podsećaju da su troškovi zaposlenih i zakup poslovnog prostora su uglavnom dva najveća fiksna troška koje privrednici imaju, i većina njih već pribegava merama kao što je smanjenje zarada, a u cilju zadržavanja zaposlenih i održanja poslovanja.

- Ako ovakva situacija potraje, za mnoge kompanije, i uz najavljenu pomoć države, moguć je scenario da neće moći da servisiraju svoje mesečne troškove i da će se suočiti sa posledicama poput stečaja i gašenja biznisa - upozoravaju.

Ova situacija je takođe navela i stabilne privredne subjekte na preispitivanje svojih troškova i na razmatranje promena načina poslovanja u cilju smanjenja istih, a to će, veruju, imati uticaja na celokupan commercial real estate sektor.

laptop/kancelarija Foto: Pixabay

- Sa druge strane, imamo potpuno razumevanje za vlasnike poslovnih prostora koji očekuju ili već imaju teškoće u naplati zakupnine od svojih zakupaca, a posebno u slučaju zakupaca koje su svoje poslovanje smanjili, ili su potpuno prestali sa radom, bilo zbog prinudnog zatvaranja objekata i ograničenja kretanja bilo zbog prestanka poslovnih aktivnosti. Sa naše strane kao poslovne asocijacije, više puta i u javnosti i u medijima smo apelovali na sve da se ne prekida lanac plaćanja gde god je to moguće, jer bi to privredu Srbije odvelo u još dublji problem - ističu u Asocijaciji.

Uzimajući u obzir težinu situacije na obe strane - na strani zakupodavaca zbog poteškoća naplate zakupnina kao i najava izlazaka zakupaca iz poslovnih prostora, kao i na strani zakupaca zbog otežanog poslovanja i smanjenja/potpunog izostanka prihoda, iskreno verujemo da je očuvanje ugovora i stabilnih poslovnih odnosa sa postojećim klijentima od ključne važnosti, a i prioritet u ovom trenutku - za dobrobit svih.

Stoga apeluju na međusobnu solidarnost kao i da se što pre pokrene dijalog u cilju iznalaženja održivog rešenja za obe strane.

Video: Predstavljen paket mera: Minimalac za svakog zaposlenog, 100 evra svakom građaninu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>