• 2

Cifra neumorno raste: U Austriji pola miliona građana bez posla

Najviše gube poslove u hotelijerstvu

  • 2
spomenik kuge, beč, austrija

spomenik kuge, beč, austrija

Pandemija virusa korona izazvala je teške posledice po tržište rada u Austriji, gde je broj nezaposlenih dostigao istorijski rekord, najveći od 1946. godine.

Prema saopštenju Servisa za zapošljavanje (AMS), krajem marta, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, bilo je za 52,5 odsto više nezaposlenih. Ukupno je trenutno AMS-u prijavljeno 562.522 osoba bez posla.

Usled toga je stopa nezaposlenosti, prema nacionalnoj definiciji, porasla za 4,7 odsto, na 12,2 procenata. Od 16.marta na snazi su mere ograničenja slobode kretanja, koje predviđaju i zatvaranje radnji.

- Ekstremni rast nezaposlenosti nije samo ogroman izazov za tako veliki broj nezaposlenih i njihove porodice, već i AMS i njene saradnike stavlja pred do sada neviđeni test izdržljivosti - istakao je direktor AMS Johanes Kopf.

On je naglasio da je po prvi put od početka 2017. ponovo zabeležen rast nezaposlenosti. Najveći rast nezaposlenosti zabeležen je u gastronomijie i hoteljerstvu (+145,1 odsto), zatim građevinarstvu (+94,8 odsto), saobraćaju (+83,8 odsto).

Broj osoba bez radnog mesta u trgovini porastao je za 34,4 odsto, a u proizvodnji za 34,2 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👌🏼

    U nekim zemljama se odbija od plate doprinos ako bi ostali bez posla i tada 2 g imaju pravo dobijat 80% od od bruto plate, lako za njih, tesko nasim narodima koji slabo zarade kad i normalno rade.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke