• 0
 ≫ 

Privredi krediti za likvidnost u dinarima, ovo su uslovi koje će morati da ispune

 ≫ 

Šta će se uzimati u obzir?

  • 0
radnik Foto: Pixabay

Banke će finansirati sopstvenim sredstvima deo likvidnosti preduzeća u Srbiji sa dve milijarde evra na period od tri godine, a uslov je da su u periodu pre pandemije firme redovno izmirivale obaveze prema državi, bankama i poslovnim partnerima.

Paket mera koji je država predstavila juče, banke će u narednih sedam do deset dana razraditi i definisati kako i na koji način će odobravati novac, koji je pre svega namenjen za obrtna sredstva preduzeća (likvidnost), odnosno, kako bi ta preduzeća mogla da izmiruju svoje tekuće obaveze.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da ima nekoliko kriterijuma da bi se koristila ova garantna šema koja služi da se prevashodno ojača poverenje između države, banaka i privrednika.

Da su izmirivali redovno obaveze prema državi, prema bankama, zaposlenima.

- To je minimum uslova koji će biti da bi mogli da apliciraju za sredstva iz ovog paketa - rekao je Vasić.

Kaže da je ovaj paket mera povoljan za privrednike, jer je reč o kreditima koji će biti plasirani u dinarima. Jedan deo novca banke će davati za izmirivanje dospelih obaveza, a drugi kroz kredite za finansiranje novih projekata preduzeća.

Država će garantovati za buduće plasmane u iznosu od 24 posto, što je mera koja treba da osim novca "upumpa" dodatno poverenje u ceo finansijski lanac u zemlji. Korona virus izazvao je pometnju na globalnom tržištu pa su se tako i naša država i privreda našli pred velikim izazovima, ocenjuje Vasić koji navodi da su ekonomske mere države bile neophodne.

Podseća da je Narodna banka Srbije izašla odmah sa hitnim merama i omogućila moratorijum na otplatu kredita i lizinga. Jedno od istraživanja, koje navodi Vasić, kaže da 70 odsto privrednika u zemlji tvrdi da trenutno ima probleme u poslovanju.

Problemi se najčešće odnose upravo na tekuću likvidnost, isplatu plata, obaveza prema državi, bankama...

Na pitanje da oceni kako se "drži" bankarski sektor u zemlji, Vasić kaže da su banke stabilne i likvidne, kao i država. "I dalje je bankarski sektor stabilan i likvidan. Raduje nas da je i država u isto takvom stanju", rekao je Vasić i podsetio da je Agencija Fič pre nekoliko dana izašla sa potvrdom rejtinga našoj zemlji na nivou od BB+.

To potvrđuje, kaže, da se poslednjih godina radilo dosta po pitanju discipline javnih finansija što, kako je rekao, sada daje mogućnost državi da reaguje iz sopstvenih rezervi.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>