• 11
 ≫ 

Srbija sprema drugi paket mera za pomoć privredi: Evo odgovora na nedoumice

 ≫ 

Paket mera koje je donela država važiće od aprila pa nadalje

  • 11
Berza, pad berze, korona virus

Foto: Shutterstock

Država sprema drugi set mera za pomoć privredi, čeka se da se usaglase upustva od ovih prvih i počne njihova implementacija.

Dodatno, prva isplata prvog minimalca biće sredinom maja, rekao je Mihailo Vesović iz Privredne Komore Srbije.

- Mi do kraja ne znamo tumačenje ovih mera i kako će se sprovoditi. Zadovoljan sam što smo mere dobili ovom brzinom. Najpre, zbog predvidljivosti. Imam informacije da će sredina maja biti prva isplata prvog minimalca. Pokrenuli smo zvaničnu inicijativu i verujem da ćemo do sredine naredne nedelje imati zvanične informacije o sprovođenju mera. Ostavljen je prostor da se radi i sa novim merama, pre svega kroz sektorske mere - rekao je on učestvujući na online konferenciji "Biznis u izazovnim vremenima".

Prema njegovim rečima, jako je bitno i da privreda shvati da mora da podnese deo krize.

Ovo su, navodi stabilizacione mere, i država se ne sme dovesti u škripac.

Kako navodi, mere odnosno njihovo primenjivanje važe od prvog aprila pa nadalje, odnosno, njima se verovatno neće obuihvatiti mart.

Privredi fali implementacija, dokumenta

 

Privredi je stiglo vreme isplatu plata, za plaćanje zakupa, rečeno je na konferenciji. Ipak, izvesnot je sada mnogo veća, a mere su, ocenjuju predstavnici privatnog sektora, dobre, usmerene pre svega na preduzetnike da im se pomogne da prebrode ovaj teški period.

- Međutim, nama nedostaje impementacija. Dokumenti - kako se tehnički primenjuju mere - rekao je Dragoljub Damljanovic, predsednik SAM-a.

Kako je rekao, biznis okruženje je shvatilo da država želi da stane iza njih i da su im važna radna mesta ljudi u tom sektoru.

-  Najveći problem je dužina trajanja ovog stanja, to je teško da se predvidi. Jako je važno da Zakon o radu postane malo fleksibilniji - rekao je on.

Šta znači moratorijum na dividende?

 

Privrednici su se, posle predstavljanja paketa mera, pitali i šta znači moratorijum na dividende, odnosno da li je svima zabranjeno podizanje dobiti, kao i čemu služi ta mera.

- Usmereno je najviše na strana preduzeća koja treba da isplaćuje dividendu. Mi sada ne možemo da isplatimo dividendu našim akcionarima. Iskreno, ne vidim efekte toga. Nije mi jasno tehnički, čekam da vidimo implementaciju, kako ćemo da primenimo i tih 50 odsto plata za velika preduzeća - kaže Damljanović.

Video: Čadež: Ovaj paket mera prvenstveno čuva kičmu privrede

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    2. april 2020 | 13:01

    Znaci mi koji kod privatnika radimo za vecu platu nego sto je minimalac sada cemo isto da radimo samo za minimalac,neka mi neko objasni koji su to gubitci kod privatnika,firme rade normalno proizvodnja radi isto kao i pre korone samo sto ce nama to da bude manje placeno a privatnik sada ne mora da placa radnike vec ce to drzava hahahahah jadni privatnici

  • Miki

    2. april 2020 | 14:03

    A sta je sa poljoprivredom, nama nista????

  • Običan čovek

    2. april 2020 | 18:15

    Dajte stranim investitorima, kao i do sad, štaće malim domaćim privrednicima i poljoprivrednicima pomoć države?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>