• 25

Pada cena goriva i kod nas, ali još nema značajnog pojeftinjenja

Nafta samo što ne preliva skladišta

  • 25
Nafta, gorivo

Foto: Pixabay

Cena nafte nastavlja da pada na svetskom tržištu, a prognoze za njeno dalje kretanje revidiraju se gotovo svakodnevno.

I kod nas je pala cena goriva, ali kako je više puta rekao za naš portal Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, cena ne može preko noći kod nas da se spusti na nivo iz sveta.

- Najvažnije je da su u ovom trenutku očuvani stabilnost tržišta i sve linije snabdevanja - rekao nam je on.

Na našim pumpama ima svih vrsta goriva dovoljno, i nije ugroženo snabdevanje, a cene derivata iz dana u dan su sve niže, pa je tako u sredu benzin BMB 95 mogao da se kupi po ceni od 142,50 do 145,40 dinara po litru, a evrodizel od 151,40 do 155,90 dinara po litru.

S druge strane, litar dizela na robnoj berzi u Roterdamu je od početka godine pao sa 64 dinara, na 23,5 dinara. Litar dizela na pumpama u Srbiji je istovremeno smanjen sa oko 164 na oko 150 dinara.

Ipak, cenu u prvom redu određuju troškovi svih, od proizvođača sirove nafte preko prerađivača, do distribucije i prodaje goriva. A ukupno, državna zahvatanja su trenutno oko 85 dinara.

Primera radi, kada se oduzmu svi porezi i nameti, prema poslednjim podacima UNKS, cena benzina evro premijum košta 65, 82 dinara, evrodizel, TNG 43, 75.

Video: Vučić: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cg

    U cg dizel 114dinara Benzin 213dinara

  • Sabac

    Sipao sam zadnjih godina u bosni pa kad otvore granice opet cu a ovo sad sto je malo pojeftinilo naplatice oni to u buducnosti izi im korona pare iz dzepa

  • DRagutin

    Otvorite granicu za uvoz goriva i problem sa našim naftašima je rešen... Ovako oni drže MONOPOL u Srbiji! Ali ko je toliko hrabar da to uradi i da se zameri našoj braći Rusima? Jel da?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke