• 26

Evo kako će država da vam isplati minimalac, a da gazda to ne iskoristi

Prva isplata prvog minimalca biće sredinom maja

  • 26
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja.

Pitanje koje se odmah nametnulo jeste kako će se taj novac isplatiti, odnosno da li će radnici dobijati novac direktno na račun svakog ponaosob, ili preko računa firme. 

Međutim, najoptimalnije rešenje, a koje će biti očigledno i primenjeno jeste da se uplata tri minimalca obavlja preko namenskog računa.

Tako, svako preduzeće će morati da otvori poseban račun putem koga će se isplaćivati planirana sredstva. Na taj način novac će moći direktno da se daje zaposlenima bez ikakve mogućnosti zloupotrebe. Na taj način novac ne može da se koristi ni za šta drugo, i sprečile bi se zloupotrebe, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

I u Privrednoj Komori Srbiji navode da još ima otvorenih pitanja i nedoumica, i da bi unarednim danima trebalo da dođe implementacije ekonomskih mera, kao i dokumenata.

U tom smislu, upravo je formiran i tim za implementaciju ekonomskih mera.

Šta je namenski račun?

Namenski račun spada u klasične tekuće račune, a ostoje različite vrste tekućih računa.

U zavisnosti od namene tekući račun može biti namenski a to podrazumeva da se koristi za tačno određeni tip transakcija.

U zavisnosti od toga ko je korisnik platnih usluga, može biti račun za fizička lica – potrošače i tekući račun za pravna lica i preduzetnike. Takođe, u zavisnosti od valute može biti dinarski i devizni, ali se očekuje da isplata minimalca bude svakako u dinarima

Video: Što vičete?: Ovako je Siniša Mali započeo odgovor na poslednje pitanje, pa izašao s konferencije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    Radnik za vreme epidemije nije radio, gazda firme Intermeco je uredno isplacivao minimalac dobijen od drzave, ali sada radnik mora da vrati sve sto je primio preko 10.000 din. mesecno. Dakle radnik dobija tih 10.000 din, ostalo se bez ikakvih tragova u koverti vraca Intermecu. Koliko je to ispravno, a jos se ne moze utvrditi da li vraca i doprinose jer nikakve specifikacije nema.

  • Mićko

    Štaje sa nama koji smo redovno radili a gazda isplatijo pare koje je dobijo od države a redovna plata, noćni rad, praznici ništa, samo dodao par hiljada razlike do visine redovne plate.

  • Bojan

    Dzabe ste otvarali namenske racune kad ni jedan privatnik nece te pare dati radniku kao sto je u mom slucaju svo vreme vandrendnog stanja radio sam cak i vise nego inace poslodavac nije u gubitku ali opet samo je prosledio te minimalce a nase zaradjene dnevnice zadrzao za sebe i na koji je to nacin pomoc radniku koji je rizikovao da se zarazi sve je to cista prevara sto niste objavili neki broj da moze poslodavca neko prijaviti ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke