• 0

Pokrenuta platforma za donacije gradovima i opštinama

Pored hrane i sredstava za higijenu, najveće potrebe su za lekovima i medicinskom opremom

  • 0
Novac dinari

Foto ilustracija: Shutterstock

Nacionalna agencija za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je osmislila i lansirala jedinstvenu platformu sa pregledom potrebnih donacija gradovima i opštinama, a potrebe prvih opština koje su se javile već premašuju 80 miliona dinara.

Sa smanjenim prihodima od poreza, taksa i naknada i suočene sa velikim troškovima u borbi protiv COVID-19, lokalne vlasti apeluju na pomoć donatora za socijalno ugrožene porodice i medicinsko osoblje, ističu iz NALED-a.

Bela Palanka, Babušnica, Aleksinac, Knjaževac, Dimitrovgrad, Čoka, Lebane, Batočina, Bogatić, Vlasotince, Irig, Mali Iđoš i Beočin su opštine sa velikim brojem staračkih domaćinstava i porodicama u teškoj materijalnoj situaciji.

Rad volontera i kontakt centara nije dovoljan i sredstvima donatora obezbedili bi se prehrambeno-higijenski paketi za 15.000 do 20.000 domaćinstava i pojedinaca sa ispodprosečnim primanjima, navodi se u saopštenju NALED-a.

- Među opštinama koje su do danas iskazale potrebe za donacijama, najveći deo pripada trećoj i četvrtoj grupi po razvijenosti, kao i grupi devastiranih i na njih hoćemo da stavimo fokus na platformi jer je tu pomoć zaista najpotrebnija i urgentna - kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Na ovaj način, dodaje ona, želimo da povežemo lokalne samouprave i zdravstvene ustanove sa društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji tu pomoć mogu da pruže.

Sva pravna i fizička lica i međunarodne organizacije mogu putem jednostavne pretrage da vide i odaberu lokalnu samoupravu ili ustanovu kojoj žele da pomognu, nakon čega će biti preusmereni na kontakt osobe i obavešteni o daljim koracima. Poziv je upućen i ljudima u dijaspori koji su poreklom iz ugroženih opština.

Pored hrane i sredstava za higijenu, najveće potrebe su za lekovima i medicinskom opremom za domove zdravlja i zdravstvene radnike koji su u prvim odbrambenim linijama, ali i za službenike javnih preduzeća koji moraju da dolaze na posao tokom trajanja vanrednog stanja.

Sombor, Ćuprija, Ražanj, Preševo, Pirot, Inđija, Arilje, Vranje, Bujanovac i Osečina su samouprave koje su se obratile za ovu vrstu pomoći.

Osim problema sa organizacijom rada sa kojom se sve lokalne samouprave trenutno suočavaju i poteškoća da brojne procese koji se odvijaju u zgradama javne uprave preorijentišu na rad od kuće, nerazvijene opštine dodatno imaju i problem nabavke računara i druge opreme koja je preduslov za nesmetano funkcionisanje izvan kancelarija, ističu iz NALED-a.

Pored uspostavljanja platforme za donacije, u cilju pružanja neposredne podrške lokalu, NALED je Vladi Srbije uputio inicijativu za uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima, kao i uvođenje dodatnih podsticaja za osnivanje preduzetničkih radnji, imajući u vidu da su porezi na prihode od samostalne delatnosti ključni lokalni prihodi.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke