• 0

Ovih 8 stavki bi pomoglo mikro i malim preduzećima da prebrode krizu

Rezultati istraživanja Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva o posledicama pandemije na poslovanje mikro i malih preduzeća u Srbiji, pokazuju da im hitno treba pomoć i to ne samo od države, već i od velikih kompanija

  • 0
posao, kolege, kancelarija, zagrljaj, grljenje, prisnost, cestitanje

Mikro i malim preduzećima potrebna je pomoć velikih kompanija / Foto: Shutterstock

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Većina očekuje (80%) smanjenje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije, dok oko 30 odsto smatra da će se kriza odraziti na smanjenje broja zaposlenih u preduzećima.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja o posledicama pandemije, koje su Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje sproveli u periodu od 25. do 29. marta 2020. godine.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da će osećati ekonomske posledice pandemije na poslovanje 6 meseci i duže. Finalno, polovina procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške.

Pored mera koje očekuju od države, preduzetnici su dali i predloge drugih mera koje bi velike kompanije i privatni sektor mogli da preduzmu da pomognu mikro i malim preduzećima. Među najčešćim predlozima su:

- Davanje prednosti malim domaćim proizvođačima u odnosu na uvoznu robu

- Podrška u promociji i marketingu

- Aktivno uključivanje velikih kompanija u promociju mikro i malih preduzeća u kriznom periodu

- Poštovanje postojećih i/ili skraćenje valuta plaćanja

- Uključivanje u prodajne lance i besplatno ulistavanje mikro i malih preduzeća iz Srbije

- Pomoć u vidu biznis i finansijskog savetovanja, kao i u obezbeđivanju novih klijenata

- Odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate

- Donacije u vidu robe ili finansijskih sredstava i pozajmice za likvidnost

- Kako bi se u narednom periodu što bolje odgovorilo na potrebe ovih preduzeća, želeli smo da istražimo izazove sa kojima se suočavaju i vidove podrške koji su im potrebni kako bi se ublažile ekonomske i društvene posledice pandemije - kaže Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje.

Dodaje da će rezultate istraživanja podeliti sa svojim partnerima – predstavnicima međunarodne zajednice, javnim sektorom i ostatkom privatnog sektora, kako bi svi oni zajedno mogli da osmisle i sprovedu adekvatne mere.

Iako su među najpogođenijima krizom, više od 30 odsto ispitanih preduzeća i sama su se uključila u akcije solidarnosti sa svojim sugrađanima.

Preduzetnici i mala preduzeća u prethodnim danima su donirali obroke, namirnice i higijenska sredstava; preusmerili su proizvodnju na higijenske proizvode i zaštitne opreme, 3D štampanje vizira za medicinsko osoblje, i volonterski su pomagali pri distribuciji paketa pomoći.

Video: Vučić: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke