• 1

Mali: Evo vama gospodo, iz velikih preduzeća...

Prilika da svako ko ima viška para kupi obveznicu

  • 1
Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Osim kroz jeftine kredite, pomoć preduzećima u vidu minimalca i državnih garancija, u paketu mera u borbi protiv korona virusa su i korporativne obveznice.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, to je još jedan vid pomoći i način na koji kompanije mogu da dođu do dodatnih sredstava.

- Evo vama gospodo, iz velikih preduzeća, hajde da vidimo te biznis planove, da vidimo kako još možete da prikupite sredstva - rekao je on gostujući u emisiji na TV Prva.

Istakao je da će to biti prilika za svakog ko ima višak novca da kupi neku obveznicu.

Rekao je i da je skoro 200 miliona evra u budžetu Srbije obezbeđeno u ovoj godini za podršku stranim kompanijama, i navodi da su strane kompanije potvrdile da ostaju pri svojim poslovnim planovima u Srbiji.

"Ništa više neće biti isto"

 

Napomenuo je da se nastavlja izgradnja auto-puteva u Srbiji i svih infrastrukturnih projekata iz programa "Srbija 2025". Najavio je i mogućnost sektorske podrške, pojedinim privrednim granama koje još više mogu da budu pogođene krizom, ako potraje.

- Posle ovog krize, ekonomski poredak neće biti isti. Politika je sada takva, "svako za sebe". To se viši sada više nego ikad - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija bi po projekcijama na kraju 2021. mogla da ostvari privredni rast veći od sedam odsto.

O tome je, navodi, razgovarao sa predstavnicima MMF-a. Naveo je i da ta međunarodna institucija nema ništa protiv mere da se svakom punoletnom građaninu Srbije isplati po 100 evra.

Prema njegovim rečima, država želi da sačuva sva radna mesta i pomogne omnima koji su najviše pogođeni krizom. Kako kaže, država želi da omogući privredi da uz što manje problema prebrodi krizu. U tom smislu, država istovremeno nastavlja da plaća sve svoje obaveze prema privredi.  

Ministar je istakao da se minimalac ne oporezuje, i da nema potrebe da se plaća porez i doprinosi za to. Na pitanje kako radnik da se zašititi, odnosno na kakav račun će dobiti minimalac, kaže:

- Ova pomoć ide radnicima, neću dozvoliti bilo kakve zloupotrebe. U trezoru će biti namenski račun za svako preduzeće - rekao je Mali.

A svako će dobiti po 100 evra što je ukupno oko 570 miliona evra, kada prođe vanredno stanje.

Šta tačno znači uvođenje korporativnih obveznica pročitaje u našem posebnom tekstu.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr . Mali

    5. april 2020 | 06:45

    Jedini koji će biti u plusu posle planetarne recesije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>