• 5

Poslodavci u Srbiji kažnjeni sa 25.988.400 dinara! Ovo su bili njihovi sramni prestupi

Zabranjen je rad za 44 firme

 • 5
Inspektor, inspekcija, blok, olovka

Foto: Shutterstock

Inspektori su tokom marta zatekli 428 radnika koji su radili ''na crno'', a posle reakcije inspektora rada poslodavci su zasnovali radni odnos sa 359 lica, odnosno sa 84 % lica od ukupnog broja lica zatečenih na radu ''na crno''.

Izvršeno je ukupno 3.942 inspekcijska nadzora i posete kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih 2.451 u oblasti radnih odnosa, 1.464 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 27 nadzora nad neregistrovanim subjektima.

Tom prilikom, doneto je i 396 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti  kao i 440 naloga na zapisnike za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

Doneta su i 44 rešenja o zabrani rada. Takođe, podneto je 347 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Podnete su i tri krivične prijave, a izvršene je 69 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu.

Inspektori su tokom prošlog meseca utvrdili i 27 neregistrovanih subjekata, pri čemu je kod istih, pored fizičkog lica koje vrši neregistrovanu delatnost, zatečeno još i 12 lica na radu ''na crno''. Od ukupnog broja utvrđenih neregistrovanih subjekata, odmah nakon mera koje su preduzeli inspektori rada, u odgovarajući registar se upisalo njih 13, odnosno 48%.

Na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koje su podnosili inspektori rada, poslodavci su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 25.988.400,00 dinara.

U toku periodu vanrednog stanja, od 16. marta do 31. marta 2020. godine, 32 poslodavca je otpustilo svoje radnike. Odnosno, toliko je inspekciji rada   dostavljeno pisanih zahteva zaposlenih zbog otkaza ugovora u radu.

Opširnije o tome u posebnoj vesti. 

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • lilit

  A zašto ne navedete naziv neke od tih firmi, da bi narod znao ko je ko?

  6
  1

  Podelite komentar

 • zoran

  mi smo male bebe što se tiče rada crno u odnosu na Nemačku i Austriju a to se videlo nedavno kada su radnici iz istočnih zemalja zakrčili granice bežeći od Korone.

  16
  0

  Podelite komentar

 • G-unit

  Slusajte sad ljudi, a zasto se te pare ne bi raspodelile istim tim radnicima koji su radiči na crno!!! Posto dobijaju otkaz najverovatnije!!!

  10
  3

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke