• 0

Ko je u pravu? "Odbili su da mi dostave paket, jer sam u samoizolaciji"

Dostavljač je rekao da ne želi da rizikuje s predajom pošiljke, čak i nakon predloga da je ostavi na kućnom pragu

  • 0
paket s alija koronavirus Ima li dostavljač pravo da odbije da isporuči paket onome ko je u samoizolaciji? / Foto: pixabay.com

- To vam je ta hrvatska solidarnost! Overseas Express je trebalo da mi dostavi paket, ali kada sam im rekao da sam u samoizolaciji dostavljač je odbio dostavu. Kaže da ne želi da rizikuje, a onda je još napisao da sam odbio da primim pošiljku - kaže samohrani otac iz hrvatskog grada Našice.

Nakon što je pre deset dana došao iz Nemačke, gde je radio kao električar, u skladu s propisima se prijavio u samoizolaciju od 14 dana i sklopio je beskontaktni ugovor s Tele2 za internet, prenosi Novac.hr.

- Nemam ništa ovde u Hrvatskoj, pa sam od Tele2 telefonski naručio internet i sklopio ugovor. Oni su poslali pošiljku na moju adresu, kutiju s karticom za ruter, a dostavu je trebalo da izvrši Overseas. Dostavljač me nazvao kada je došao ispred zgrade, a ja sam, misleći da se isplati biti iskren, dostavljača upozorio da sam u samoizolaciji. Tada su počeli problemi – prepričava ovaj gastarbajter.

Dostavljač je rekao da ne želi da rizikuje s predajom paketa, čak i nakon predloga da paket ostavi na pragu.

- Rekao sam mu da ne mora da se približava vratima, već da samo negde odloži paket, a ja ću ostaviti ličnu kartu ispred vrata. Nije pristao. Zvao sam Tele2, oni se ograđuju govoreći da se to mora dostaviti, a korisnička podrška Overseasa mi kaže da oni ne mogu da prisile dostavljače.

Ovaj Hrvat, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da mu je ostalo još četiri dana samoizolacije, ne pokazuje nikakve simptome korona virusa, ali ipak ne sme da napušta stan.

- Niko ne može da mi pomogne. Imam maloletnu ćerku i majku koja je u rizičnoj grupi. Namirnice mi donose komšije, spuste ih na kućni prag. Smatram da svako ko danas radi - rizikuje. Bio to policajac, dostavljač ili doktor. Ako nije spreman na taj rizik, onda ne bi trebalo da radi taj posao - kaže on.

Redakcija portala Novac.hr je kontaktirala kurirsku firmu Overseas Express i upitala ih za proceduru u ovakvim situacijama, na šta su im oni odgovorili da nisu upućeni u konkretan slučaj, ali da imaju propisanu praksu.

"U slučaju da je osoba u samoizolaciji, paket nije moguće dostaviti redovnim putem. Zbog sigurnosti, isporuka se odvija tako što se pošiljka odlaže na kućni prag, dostavljač se odmiče na propisanu daljinu od dva metra i uz prisutnost primaoca se isporučuje paket", stoji u odgovoru.

Na pitanje ima li njihov dostavljač pravo, štiteći svoje zdravlje, da odbije da uruči paket osobi koja je u samoizolaciji, odgovaraju da situacija nije tako jednostavna.

"Tu nije reč samo o sigurnosti dostavljača koji misli na sebe, nego svih nas. Dostavljač u povratku dolazi u kontakt s dispečarskom službom, drugim dostavljačima, zaposlenima u skladištu, i potencijalno može dovesti u opasnost mnogo ljudi. Imamo stroge procedure koje su na snagu stupile 16. marta".

Problem kod beskontaktnih ugovora, kažu, jeste taj što korisnici ne znaju da telefonskim ugovaranjem usluge proces nije gotov.

Video: Ovako izgleda distribucija paketa za najugroženije Beograđane: Penzionerima ovo mnogo znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>