A da obrnemo igricu? Ni 100 evra, ni vaučer, ova mera bi jedino imala smisla

"Ne dopada mi se ideja, omeđivati ljude, da treba da potroše za domaću robu...Ali ima još jedna solucija"

evri, pare, novac, poklon

Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca Srbije predložila je da se umesto 100 evra, građanima podele vaučeri za kupovinu domaće robe. Njima bi se, predlažu, kupovili isključivo proizvodi domaćeg porekla i usluge koje pružaju domaće firme.

Predlog te mere izazvao je reakcije i gotovo da su podeljena mišljenja da li je to dobar predlog ili ne. Oni koji podržavaju meru, a našoj redakciji su se javljali i građani i poslodavci, kažu da je ovo najbrži način da se pomogne domaća privreda.

S druge strane, ima onih koji ne žele da budu "ograničeni" vučerom, već hoće da novac upotrebe za svrhe poput humanitarne pomoći, pa im nije najjasnije kako bi vaučerm to mogli da sprovedu.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije misli da je predlog Unije poslodavaca dobar jer bi se, kaže, na ovaj način izbegla opasnost od porasta eksternih deficita, pošto bi kompletna likvidnost na strani tražnje bila usmerena ka domaćoj privredi, odnosno podizanju ukupne ekonomske aktivnosti.

Ekonomista Ljubodrag Savić međutim, misli da bi taj novac trebalo da se rasporedi drugačije, odnosno, da ide samo najsiromašnijim sugrađanima.

- Mislim da nije dobar predlog da bude vaučer, jer to i nije iznos koji bi koji bi mogao da pokrije sve. Tih 100 evra, najveći broj siromašnih će iskoristi da kupi hranu, plate komunalije. Najredovnije platiše u Srbiji su penzioneri. Oni imaju taj sistem odgovornosti i prvo će platiti svoje obaveze - kaže Savić za naš portal.

On postavlja i pitanje šta je zapravo naša domaća roba, odnosno da li je i koliko imamo?

Predlaže da se mera tretira kao socijalna mera.

- Ne mislim da 100 evra treba da se dodeli svima, već bi trebalo da se da socijalno ugroženom delu stanovništva. Najsiromašnijim građanima - kaže on.

Međutim, ima i dodatni predlog:

- Što se mene tiče, išao bih na treću soluciju - da najsiromašniji dobiju 500 evra, tri, četiri puta više, a da stanovništvo koje pripada srednjem sloju ne dobije ništa. Neko od bogatijih neće ni primetiti tih sto evra, dok će nekome veći iznos biti ozbiljan novac, i ljudi će se potruditi da nešto s tim urade - kaže Savić.

On ukazuje i da se stalno pomaže privredi, ali da postoji i deo poslodavaca koji posluje u sivoj zoni, i koji su nekada najglasniji.

- Ovo je vreme solidarnosti, ima ljudi, dobar deo poslodavaca koji svoje radnike ne doživljava kao trošak, i njih država zaista treba da pomogne. Ali ima onih koji se bune, a najmanje rade. Ne dopada mi se mera, omeđivati ljude, da treba da potroše za domaću robu - rekao nam je on.

Šta vi mislite?

Video: Predstavljen paket mera: Minimalac za svakog zaposlenog, 100 evra svakom građaninu

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana Bjeletic

    Postovani, Sto se tice uplate ovih 100 e oko kojih se diže prašina, bila bi mnogo bolja i realnija situacija da se oni građani koijima nije stalo do 100e izjasne preko portala uprave trezora ili tim telefonskim pozivom , nego što to treba da učine građani, 90% građana žele ovu pomoć od države . Jednostavnije je da pozivaju oni koji ne žele , u manjini su.

  • Никола НС

    Тих 100€, треба отети послодавцима и поделити народу. Послодавци су то, и онако, отели од својих запослених...

  • Neso

    Niko vas nije pitao za mišljenje ni uniju "poslodavaca" ni raznorazne stručnjake ako dobijem vaučer pocepaću ga i baciti u smeće ovim što bi uzeli sve nedam

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke