• 1

Rat cenama oko crnog zlata pri kraj: Rusija postigla sporazum sa OPEK-om, Arapi se nećkaju

Očekuje se da sutra bude održana video sednica zemalja OPEK o smanjenju svetske proizvodnje nafte

  • 1
Nafta, gorivo, tržište nafte

Foto: Shutterstock

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 odsto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopštio je neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike, prenosi TAS.

- Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno - rekao je zvaničnik Kremlja.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEK istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Naime, zbog neuspešnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja korona virusa u svetu i pada potražnje za naftom na svetskim tržištima, cena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u poslednje dve decenije.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima "crnog zlata" da se uključe u njih.

Video: Vozači čuli da će nestašica goriva pa pohrlili na pumpe, morala je da reaguje policija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    Zašto u Srbiji ne padaju cene derivata kao u regionu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke