• 9
 ≫ 

Prvi podaci: Srbi mahom odložili otplatu keš kredita, pa kreditnih kartica

 ≫ 

Da li ste vi prihvatili moratorijum?

  • 9
Banka, klijenti, papiri, biznis

Foto: Shutterstock

Banke su od početka ovog meseca počele da sprovede moratorijum, odnosno zastoj u otplati kredita tokom najmanje tri meseca vanrednog stanja.

Prema preliminiranim podacima koje su nam dostavile banke, moratorijum je, prihvatila većina dužnika. S druge strane, od tri do 10 odsto zaduženih klijenata, odbilo pauzu i odlučilo da nastavi sa otplatom svojih kredita i lizinga.

Iz Udruženja banaka Srbije (UBS) kažu za naš portal da će prvi zvanični presek, za kompletan bankarski sektor Srbije, imati početkom sledeće nedelje.

Sada, na osnovu podataka koje imaju, a koje su nam dostavili, za moratorijum na otplatu obaveza prema bankama odlučilo se 94 odsto građana, dok je nepunih 6 odsto izričito tražilo da nastave sa otplatom. Mogućnost da privremeno zaustave otplatu obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu, kažu u UBS.

Za moratorijum se opredelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromenjeno plaćaju obaveze ka bankama su veće kompanije, tako da one čine oko 30 odsto ukupne kreditne zaduženosti privrede.

Podsetimo, dužnici su morali do 31. marta da se jave svojim bankama i odbiju moratorijum ukoliko žele da nastave da plaćaju svoje obaveze. Oni koji se nisu javili, automatski su prihvatili pauzu.

- Narodna Banka Srbije je radi očuvanja finansijske stabilnosti u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji, Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema obavezala banke da svojim klijentima, dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza - moratorijum. Shodno obavezi iz ove Odluke NBS-a, te uvažavajući razloge za potrebe uvođenja olakšica u otplati obaveza usled vanrednog stanja, Vojvođanska banka je svim svojim klijentima uputila Ponudu za uvođenjem zastoja, moratorijuma u otplati obaveza - podsećaju u Vojvođanskoj banci.

Banka, klijenti, papiri, biznis

Foto: Shutterstock

Do danas ovu Ponudu o zastoju u otplati obaveza 3% svih klijenata je odbilo u propisanom roku, a za preostalih 97% klijenata važi pretpostavka da su moratorijum prihvatili.

Predsednik Izvršnog odbora Alta banke Miloš Brusin rekao nam je da je u Alta banci moratorijum prihvatilo 90% klijenata, zaključno sa martom mesecom, dok se 10% opredelilo za nastavak otplate.

- U Alta banci neprekidno pratimo situaciju u ovim vanrednim okolnostima i pažljivo analiziramo i ostale zahteve naših klijenta - rekao nam je Brusin.

U Eurobanci je slična situacija:

- Od ukupnog broja klijenata (pravnih lica), 90% je prihvatilo moratorijum. Kada su u pitanju klijenti banke - fizička lica, 97% se odlučilo za moratorijum - rekli su nam u toj banci.

Ponudu za zastoj u otplati kreditnih zaduženja prihvatilo je oko 90 odsto klijenata Erste Banke.

- Klijenti koji su fizička lica najčešće su odlagali otplatu gotovinskih kredita, zatim dozvoljenih prekoračenja i kreditnih kartica, a u najmanjoj meri stambenih kredita - kažu nam u toj banci.

Inače, podaci Uduženja banaka za februar govore da je ukupna broj korisnika kreditnih kartica je 1.052.261. Od svih kredita, keš krediti čine 47,2 odsto, stambeni 39,7 odsto, a ostalo su poljoprivredni, potrošački i drugi.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    9. april 2020 | 16:49

    Ne bih prihvatila moratorijum, medjutim moralo je da se ide u banku ako hoces da nastavis da placas.

  • nena

    9. april 2020 | 17:32

    odlozio ili ne platiti ga moras.

  • Bilja

    9. april 2020 | 17:33

    Nije moralo da se ide u banku da se odbije moratorijum u otplati kredita..moglo je mejlom da se izjasni.mja sam tako uradila.mmpoz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>