• 9

Za one koji rade na crno i nisu registrovali firmu - nema državne pomoći, a takvih je 70.000

Prema NALED-ovom istraživanju, čak 59 odsto ispitanika ne bi prijavilo poslodavca inspekciji, najviše iz straha da ne ostanu bez posla

  • 9
posao, solarni paneli

Zbog firmi koje nisu registrovane, sada najviše trpe njihovi radnici / Foto: Pixabay

Pomoć države privrednim subjektima tokom vanrednog stanja neće moći da dobije oko 70.000 neregistrovanih radnji i firmi, prema proceni NALED-a.

Najviše su time oštećeni njihovi radnici, ocenjeno je na prvoj onlajn pres konferenciji NALED-a, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji.

Prema NALED-ovom istraživanju, koje je sproveo Ipsos uz podršku Nemačke razvojne saradnje, polovina građana smatra da je siva ekonomija najzastupljenija upravo u radnim odnosima - neprijavljivanje radnika, isplaćivanje zarade na ruke i neuplaćivanje doprinosa.

Ipak, 59 odsto ne bi prijavilo poslodavca inspekciji, najviše iz straha da ne ostanu bez posla.

Svest o štetnosti sive ekonomije ima 76 odsto ispitanika, koji su rekli da ona nije opravdana, ali su i dalje nedovoljno spremni da sami doprinesu suzbijanju.

Da je obim sive ekonomije smanjen u prethodnih godinu dana smatra 51 procenat građana i Tržišnu inspekciju vide kao najzaslužniju za taj rezultat.

Na konferenciji je istaknuto da su javne kampanje dobar pokretač građana na akciju, što potvrđuje 48 % ispitanika, kao i da je važna edukacija, posebno među učenicima, kako bismo dobili generacije sa višim nivoom poreske kulture.

Gotovo polovina građana (48%) smatra da je uzimanje fiskalnog računa najefikasniji način da doprinesu suzbijanju sive ekonomije, ali čak 71 procenat ne bi prijavilo objekat u kojem ne dobiju račun.

Građani ukazuju da su u izdavanju računa najmanje revnosni saloni lepote i automehaničari, a najodgovorniji trgovci. Njih 53 odsto dodaje da bi sva prodajna mesta trebalo fiskalizovati.

Bezgotovinska plaćanja kao efikasan način suzbijanja sive ekonomije su sve zastupljenija. Korišćenje kartica povećano je za osam procenata i sada svaki drugi ističe da upotrebljava karticu jer je to lakši način plaćanja.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    A ima ih i vise puni su a najvise kukaju

  • Гаргамел

    За оне који раде на црно закон је прописао казне ... питање је зашто државни службеници не раде свој посао и санкционишу такве фирме ! ?

  • Radovan

    Tih gazdi sto rade na crno mi uopste nije zao. Realno ovo moze i uticati da se suzbije siva ekonomija, jer sada ce ljudi vise vrednovati sebe i prijavu, ovi sada sto su podobijali otkaze a neprijavljeni radili, kasnije kada bude bilo zaposljavanje, ce imati mogucnost da nadju normalan posao sa prijavom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke