• 6

Zar kafa i frizura ne mogu da sačekaju? Oštre kazne za nesavesne preduzetnike

Na sreću, većina lokala poštuje vanredne mere...

  • 6
KORONA MERE KAFICI

Na sreću, većina poštuje donete mere / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od 15. marta, datuma kada je uvedeno vanredno stanje, naša zemlja je mere uvodila postepeno, pa tako saloni i kafići u prvih mah nisu imali zabranu da rade, ali su mnogi zatvorili svoje objekte kako bi zaštitili sebe, svoje zaposlene i mušterije.

S obzirom na to da su ovo mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, posebno barovi i restorani, a da je kontakt u ovoj situaciji okidač za širenje zaraze, jasno je zašto nije dobro raditi usred pandemije.

Slično je i sa salonima lepote, gde u toku dana prođe veliki broj ljudi, a oprema možda nije u svakom trenutku sterilisana.

Ipak, neki preduzetnici nastavljaju ne samo da krše mere koje su donele Vlade širom sveta, već i da ugrožavaju druge i sebe. Zar kafa ne može da sačeka? Šišanje takođe?

Telegraf je nedavno pisao o tome da je uhapšen ugostitelj iz Novog Sada, za kojeg se sumnja da je u svom lokalu usluživao goste suprotno propisima o radu ugostiteljskih objekata za vreme epidemije. I ovaj slučaj, sigurno da nije usamljen. Ne samo u našoj zemlji, već i u susedstvu.

Naime, Poslovni.hr piše da je uprkos zabrani, vlasnica jednog frizerskog salona iz Pule - šišala klijente. Ona je, očigledno, povremeno otvarala lokal, kako bi izašla u susret mušterijama, ali i da bi ostvarila prihode, jer je njen salon regularno bio zatvoren zbog trenutnih zabrana o radu.

U mestu Tar, takođe u Istri, policija je "uhvatila" još jednu vlasnicu da krši pravila, ali ovog puta reč je o kafiću. Oni su, kao i svakog dana, obilazili mesto i pratili ponašanje građana, kad su oko 13 časova čuli razgovor iz kafića. Kada su ušli, zatekli su troje gostiju i vlasnicu za šankom.

Lokal je zatvoren na 30 dana, a možda i na duže. Za ovaj prekršaj su predviđene i oštre novčane kazne: za pravno lice 5.000 kuna (650 evra), a za fizičko lice - 3.000 kuna, odnosno oko 390 evra.

Video: Vučić: U svakom trenutku je moguć potpuni prekid rada svih kafića i restorana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    12. april 2020 | 09:26

    Taman zurku da dodje neki potencijalni, pa da zarazi sve... Zato nama ne treba ukidati vanredno stanje do jula, jer cim se ukine krecu zurke, skole, kafane i pocinje vece ludilo nego sad.

  • aja

    12. april 2020 | 11:35

    Kozmetičko-frizerski salon i solarijum u mojoj zgradi zatamnio prozore i vrata i radi normalno.doduse ne znam za vreme pol.casa jer nisam silazila iz stana.

  • mama

    12. april 2020 | 09:30

    Cuj pa za otvoren kafic kod nas kazna 650evra

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>