• 8
 ≫ 

Mali: Procedura za prijavu privrednika je vrlo jednostavna, i advokati imaju pravo na mere

 ≫ 

Ministar finansija poziva sve privrednike, paušalce, mikro, mala i srednja predzueća da se od ponedeljka, 13. aprila, prijave kako bi dobili pomoć države

  • 8
MERE PREDSTAVLJANJE MALI SINIŠA MALI Siniša Mali / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Očekuje se da će u drugom kvartalu biti zabeležen pad privredne aktivnosti, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, i naveo da se očekuje da u trećem kvartalu, prema projekcijama, budemo na pozitivnoj nuli, a da se u četvrtom kvartalu vratimo se na pozitivnu stopu rasta.

Mali je za TV Prva napomenuo da će povratak na pozitivan rast BDP-a umnogome zavisiti od situacije u svetu i Evropi, jer su nam oni najveći spoljnotrgovinski partneri. Istakao je da je veoma važno da znamo kada se završava vanredno stanje i borba protiv korona virusa, jer je to trenutak kada se može govoriti o pokretanju privrede.

- Ovu krizu smo dočekali jaki, finansijski stabilni. Zato smo i izašli sa ozbiljnim paketom mera, sa čijom implementacijom krećemo odmah - kaže Mali.

Dalje navodi da je država na sebe preuzela veliki teret ove krize i u pravom trenutku izašla sa sveobuhvatnim paketom mera za oporavak privrede. Mali poziva sve privrednike, paušalce, mikro, mala i srednja predzueća da se od ponedeljka prijave kako bi dobili pomoć države za ublažavanje negativnih posledica pandemije po poslovanje.

Mali je podsetio da paket mera, za koji je država izdvojila 5,1 milijardu evra, podrazumeva odlaganje plaćanja poreza na doprinose i zarade, odlaganje akontacije poreza na dobit, direktnu novčanu pomoć u vidu minimalca svim preduzećima u privatnom sektoru, veliku podršku za likvidnost preko Fonda za razvoj i isplatu pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima.

Kako je rekao, država je tu da odloži plaćanje poreskih obaveza i da uplati minimalce za sve zaposlene kako bi se sačuvala radna mesta, a privrednici imali mogućnost da dobiju jeftine kredite preko Fonda za razvoj, za šta je izdvojeno 200 miliona evra.

Pojašnjavajući procedure za prijavu privrednika, ministar je kazao da je jednostavna i da preduzetnici na poreskoj prijavi, koju svako preduzeće podnosi Poreskoj upravi pre isplata plata, treba da upišu datum 4.1.2021. i tako automatski postaju deo programa mera.

Na pitanje da li privrednici mogu da se opredele samo za jednu meru, odnosno da dobiju minimalace, a da i dalje uplaćuju porez na doprinose i zarade, Mali je rekao da popunjavanjem prijave obe mere istovremeno primenjuju. Dodao je da se paket mera odnosi na sve privrednike i da su i advokati deo ovih mera.

Video: Mali zamolio privrednike: Nemojte da tražite pomoć od države, a onda da otpuštate radnike

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    11. april 2020 | 11:15

    Bas mi je drago kad vidim kako dobro rade i to sa podignutim cenama marketi pekare Voce i povrće apoteke i sad ćemo mi kao ugostitelji hotelijeri agencije i slično da budemo u isti kos da nam se odlažu doprinosi i druge obaveze iako nam je zabranjen rad gde tu ima logike mora da se odvoje oni koji rade oni koji rade po malo i oni koji ne rade

  • Poslodavac.. Zagonetka

    11. april 2020 | 15:01

    Pomoć malim i mikro preduzetnicima..Isplaticemo Minimalac od 30.000 din .. a poreze i doprinose ce svi poslodavci biti u obavezi da PLATE Odlozeno ali moraju da plate ? ! Uprkos zabrani rada ko ima 1 zaposlenog čija je plata 45000 din.. država mi "pomaže" sa 30.000din.. znači ja dotiram 15000 iz svog džepa za platu i plus 29.000 za doprinose po 1 zaposlenom a da pri tom ne rade ni radnik kao ni firma .. a imam ih 8 .. za 1 mesec zabrane rada koliko treba da se plati ?!

  • Really

    11. april 2020 | 14:18

    Hahahaha 100 Eura..... Amerika kako vi pisete ide u propast dele porodicama po 4000 dolara a ko neradi 1000 sedmicno.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>