• 0

"Prijatelji tako ne postupaju s prijateljima": Amerikanci ljudi na Arape, rat s naftom se nastavlja

"Rijad da pokušava da ubije proizvođače nafte"

  • 0
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte

Foto: Shutterstock

Dok se pregovara u okvoru OPEK - a oko nafte, američki senatori iz naftnih država razgovarali su sa saudijskim zvaničnicima kako bi osigurali da Rijad konačno stane na kraj problemu koji je doprineo ratu cenama nafte.

Dvočasovni telefonski razgovor, koji su vodili republikanski senatori Kevin Kramer i Dan Sulivan, obavio dva dana nakon što je OPEK +, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, pristao na smanjenja koja će dnevno uzimati 10 miliona barela van mreže.

Dogovor ima za cilj zaustavljanje pada cena sirove nafte i jačanje tržišta.

Iako su naizgled cenjeni napori za stabilizaciju u SAD, zvaničnici nisu propustili priliku da optuže Kraljevinu za probleme američkih proizvođača.

- Iako ih cenimo kako su napravili prvi korak ka rešavanju problema koji su pomogli da stvore, Saudijci su proveli više od jednog meseca ratujući sa američkim proizvođačima nafte - rekao je senator Kramer iz Severne Dakote.

"Dela govore više od reči"

 

Kramer i kolega uveli su zakonodavstvo krajem marta kojim je predviđeno uklanjanje svih američkih snaga i opreme iz Saudijske Arabije. Ovaj potez imao je za cilj da podstakne Kraljevinu da zaustavi spor oko nafte kada nije bilo novih rezova.

- Tako prijatelji ne postupaju jedni prema drugima. Njihovi postupci su bili neoprostivi i neće biti zaboravljeni. Sledeći koraci Saudijske Arabije utvrdiće da li se naše strateško partnerstvo može spasiti - dodao je on nakon poziva sa saudijskim ministrom energetike, princom Abdulazizom bin Salmanom, zamenikom ministra odbrane Khalidom bin Salmanom i saudijskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama.

Kako navode senatori, odluka Rijada o povećanju proizvodnje na preko 12 miliona barela "znatno je pogoršala nemir na globalnim energetskim tržištima", usled korona virusa.

Taj nemir i dalje pustoši američko tržište rada, jer su „desetine hiljada“ bez posla,a energetske kompanije su bile prisiljene da se zatvore.

- Dela govore više od reči. Kraljevina treba da preduzme održive, konkretne akcije kako bi značajno smanjila proizvodnju nafte i to treba da učini uskoro - rekao je on.

U međuvremenu, Ted Kruz iz Teksasa, koji je takođe učestvovao u razgovoru, optužio je Rijad da pokušava da ubije teksaške proizvođače nafte preplavljujući tržište.

- Ako želite da se ponašate poput našeg neprijatelja, postupaćemo sa vama kao s našim neprijateljem - rekao je on.

Međutim, prema njegovom mišljenju, za probleme zajedno sa Saudijskom Arabijom kriva je i Rusija.

Video: Vučić: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>