• 2
 ≫ 

U senci korone, jedna kamata raste: Skočio euribor, imate li kredit za stan?

 ≫ 

Stambeni krediti u Srbiji vezani su za evro

  • 2
Kuća, maketa kuće, plan gradnje kuća na dlanu, kupovina, nekretnine Foto: Shutterstock

Zbog promene metodologije obračuna vrednosti euribora, od polovine marta ove godine, ova referenta stopa konstanto raste, pa je vrednost tromesečnog euribora porasla sa -0,42 na -0,293.

Šta to znači za korisnike kredita?

Stambeni krediti u Srbiji su indeksirani u evrima i kamatna stopa na tim kreditima je vezana za promenu euribora (tromesečni ili šestomesečni).

Kako nam kaže Dejan Gavrilović iz Efektive, za sada nema mesta panici, ali za mesec dana je to povećanje rate 3-10 evra. Što nije malo.

Evo primera Efektive: Kredit od 50.000 evra na rok od 240 meseci, gde fiksni deo kamate (marža banke) iznosi 3%, na koji se dodaje vrednost 3m euribora, možemo videti da je mesečni anuitet iznosio 267 evra (na vrednost 3m eurobora od -0,42), dok će sa povećanjem vrednosti 3m euribora na -0,293, mesečna obaveza dužnika da se poveća na 270 evra (3 evra povećanje).

Na većim primerima, razlika je evidentnija.

- Ovo i ne bi bilo toliko opasno da se ne radi o povećanju koje se desilo za manje od mesec dana. Da li će vrednost euribora nastaviti da raste i koliko, teško je predvideti - kaže nam Gavrilović.

Podsećamo da je vrednost euribora tokom 2007. godine iznosila čak i do skoro 5. U toj opciji , visina mesečne obaveze za prethodni primer kredita bi se uvećala na čak 418 evra.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    13. april 2020 | 21:05

    Sto bre vezali za taj kapitalisticki Evro koji koristi i tlaci citav svet vezi te ga za Ruski rubalj.Izvinite komunisti na istini.

  • Baki

    13. april 2020 | 14:06

    HA HA HA itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>