• 24
 ≫ 

Zašto istorijski dogovor oko nafte ne bi trebalo da raduje naše vozače? Osetićete po novčaniku

 ≫ 

Cena goriva taman je počela da se preliva na našte tržište

  • 24
Gorivo, Rezervoar, Benzinska Pumpa Foto: Pixabay.com

Posle dogovora članica OPEK-a oko smanjenja proizvodnje za oko 10 odsto, cene nafte nastavljaju da rastu. Tako se brentom jutros trguje za 32 dinara.

Cena fjučersa severnomorske nafte “brent” porasla je za 1,29 dolara, ili 4,1 odsto, na 32,77 dolara za barel, a američka “laka” nafta WTI je ojačala za 1,01 dolar, ili za 4,4 procenta, na 23,77 dolara za barel, i

To je dobra vest za naftaše, ali ne i za vozače, jer taman je počeo silazni trend da se oseća i na pumpama u Srbiji. Podsetimo, dizel je u Srbiji pojeftinio za 24 dinara, tako da se on do danas mogao pazariti za 142 dinara.

Kod nas je i zbog mera ograničavanja kretanja kao i rada od kuće, smanjenog obima industrijske proizvodnje i transporta u Srbiji zabeležen značajan i pad prodatih količina derivate na banzinskim stanicama.

Kako je više puta rekao za naš portal Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, cena ne može preko noći kod nas da se spusti na nivo iz sveta.

Međutim sada, posle dogovora svetskih naftaša, može se očekivati dalji rast cene.

- Najvažnije je da su u ovom trenutku očuvani stabilnost tržišta i sve linije snabdevanja - rekao nam je Mićović.

S druge strane, očekuje se i da suvojene ekonomske mere Vlade Srbije na naftni sektor utiču po pitanju radnog prava, kroz zarade.

Podsetimo, na cenu u prvom redu određuju troškovi svih, od proizvođača sirove nafte preko prerađivača, do distribucije i prodaje goriva. A ukupno, državna zahvatanja su trenutno oko 85 dinara.

Primera radi, kada se oduzmu svi porezi i nameti, prema poslednjim podacima UNKS, cena benzina evro premijum košta 65, 82 dinara, evrodizel, TNG 43, 75.

Po poslednjem pojeftinjenju, cene su bile niže čak i na pumpama za koje važi da drže veće cene (mahom one udaljene od centra gradova, na Ibarskoj, ili uz auto-put).

Kako nam je javio jedan od naših čitalaca, kod Preljine je sipao pun rezrvoar goriva za 5. 700 dinara, što je, znatno manje od uobičajene cifre koju daje.

Koliko ste vi jutros platili gorivo?

Video: Vučić: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    14. april 2020 | 09:53

    Sramota dosad je trebalo da padne na 100 dinara sad ce da poskupljenje od 1 dolar iskoriste da dignu cenu 20 dinara nema drzave u svetu koja vise krade svoje gradjane

  • Sremcica

    14. april 2020 | 09:45

    Eeeee daaaaa!!!!Ajmo sada brzo na dizanje cena i vracanje na staro,posto smo svi mnogo i nenormalno ustedeli

  • Miša

    14. april 2020 | 09:45

    Pa da, preko noći nikako ne može da pojeftini gorivo, a može preko noći da poskupi, tako je to uvek kod nas

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>