• 17

"Veliki karantin": Upravo je objavljena detaljna analiza, Srbija među top četiri zemlje posle korone

Posmatrajući devet zemalja u okruženju, Srbija će prema procenama MMF, ove godine zabeležiti najmanji pad privredne aktivnosti od minus tri odsto

  • 17
Nove prognoze MMF Foto: Pixabay, Telegraf

BDP Srbije pašće ove godine za tri odsto, ali već 2021. godine naša zemlja zabeležiće rast od 7, 5 odsto. 

To je procena Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđa da će zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa inflacija iznositi 1,4 posto ove godine, a dogodine će se vratiti na nivo od 1,9 procenata.

MMF takođe predviđa da će deficit bilansa tekućih plaćanja Srbije biti smanjen sa prošlogodišnjih minus 6,9 posto na minus 6,1 procenat ove godine, i da će nastaviti pad iduće godine na minus 5,5 odsto.

Te cifre svrstavaju Srbiju među najbolje u regionu, ali i među četiri u Evropi - odnosno, delili bismo četvrto mesto sa Češkom, koja je iza Letonije (8,3), Litvanije (8,2) i Estonije (7,9).

A evo i više detalja

Posle opširne procene kompanije za analizu tržita, FM Global, koji navodi da su Danska i Norveška na vrhu zemalja sa najotpornijom ekonomijom, odnosno zemalja koje će se najbrže oporaviti nakon svetske pandemije virusa korona, sada je i MMF izašao sa svojom prognozom.

MMF u svom izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za 2020. godinu, nazvanom "Veliki karantin", koji je danas objavljen na sajtu Fonda prognozira da će se globalna ekonomija delimično oporaviti sledeće godine od "velikog zaključavanja“ 2020. godine, ali ekonomisti međunarodne finansijske institucije nisu zvučali potpuno ubeđeno.

- Moguće je mnogo lošijih rezultata rasta, pa čak sui i verovatni - rekla je Gita Gopinat, vodeća ekonomistkinja MMF-a.

Evropu, prema MMF-u, očekuje pad od 6,6 posto, a u evrozoni od 7,5 odsto. Kako se navodi, i globalna ekonomija će zabeležiti pad od 3 procenta.

Što se tiče zemalja u okruženju, MMF predviđa da će Slovenija imati ove godine pad od 8 odsto, a Hrvatska od 9 procenata.

mmf, procena Foto: Printscreen

Duboku privrednu recesiju Fond očekuje u Grčkoj, od čak 10 procenata, Bugarskoj prognozira pad od 4, Rumuniji od 5, a Mađarskoj od 3,1 odsto.

Prema prognozi MMF-a, američka privreda će u 2020. godini pasti za 6 procenata, Italija će zabeležiti pad od 9,1 odsto, Francuska od 7,2, Nemačka 7, a Velika Britanija od 6,5 procenata.

Kad je reč o Srbiji i drugim procenama, prema projekcijama MMF-a, inflacija će iznositi 1,4 posto ove godine, a dogodine će se vratiti na nivo od 1,9 procenata.

MMF takođe predviđa da će deficit bilansa tekućih plaćanja Srbije biti smanjen sa prošlogodišnjih minus 6,9 posto na minus 6,1 procenat ove godine, i da će nastaviti pad iduće godine na minus 5,5 odsto.

Kada je reč o stopi nezaposlenosti, Fond prognozira da će ona porasti ove godine na 13,4 procenta, nakon čega će se 2021. spustiti na 13 odsto.

- Međunarodna zajednica će morati da pojača finansijsku pomoć, a za one zemlje koje se suočavaju sa velikim otplatama duga, biće potrebno razmotriti moratorijume i restrukturiranje - rečeno je.

Jedan od razloga optimizma u izveštaju MMF je taj što se svet 1930. suočio sa krizom ove veličine, kada nije postojao multilateralni ekonomski sistem i zemlje su se morale da se takmiče jedna protiv druge za sredstva poput uvođenja tarifa na uvezenu robu

U ovoj krizi postoji jača mreža i veza sa MMF koji je odlučan da pomogne, dodaje se.

Video: Mali: Usvojene su tri uredbe na današnjoj sednici

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Munze

    14. april 2020 | 20:50

    Sto bi neko reko, sirotinja nema sta da izgubi...

  • DRagutin

    14. april 2020 | 20:52

    Daj Bože da ima istine u ovome i da sl godine bude rast od 7.5% , ali rano je da se priča o tome još uvek... Kada se bude zvanično završila ova nevolja sa virusom onda će se znati prava slika... Do tada šta nam Bog da... !

  • Srbin

    14. april 2020 | 20:13

    Naravno posle korone bićemo medju najjačim zemljama Evrope po standardu. 😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>