• 0

Mali odgovarao građanima: Sitglo mu više od 2.000 pitanja

Odgovori i narednih dana

  • 0
Sinisa Mali

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali odgovarao je na pitanja građana i privrede koja su mu upućena putem zvaničnog instagram profila, a koja su u vezi sa Programom ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Кovid-19 i podršku privredi.

Za manje od jednog dana je na zvaničan profil ministra, putem direktnih poruka i komentara, stiglo više od 2.000 poruka, koja se uglavnom odnose na pitanja o tome da li imaju pravo na korišćenje olakšica koje su predviđene Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, kao i na koji način mogu da se prijave za Program ekonomskih mera.

Podsećamo, potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine. U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat "1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Кada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade.

Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza.

Na sajtu Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs mogu da pronaću tekst pomenute uredbe, zatim dokument pod nazivom „Najčešća pitanja i odgovori“ kao i „Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima“, a odgovori ministra na postavljena pitanja se mogu pronaći u komentarima ispod fotografije na instagram profilu.

S obzirom na broj postavljenih pitanja, na njih će se i dalje odgovarati u toku današnjeg i narednih dana, a kako bi svi građani i privrednici razrešili svoje nedoumice.

Rok za podnošenje poreske prijave je kraj aprila, a za otvaranje namenskog računa 25. april 2020. godine.

Video: Mali zamolio privrednike: Nemojte da tražite pomoć od države, a onda da otpuštate radnike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>