• 0

Najbogatije zemlje se saglasile da pomognu siromašnim, korona spaja jaz

Sada treba da usredsrede svoje troškove na zdravstvo i pomoć ugroženim ljudima

  • 0
Minijaturni ljudi, novac, finansijski koncept Foto: Shutterstock

Najbogatije zemlje na svetu saglasile su se da zamrznu dužniće obaveze siromašnih nacija, ubrzo nakon što je oko 20 evropskih i afričkih lidera uputilo zajednički apel da se pomogne odgovor na korona virus u Africi, istakavši da samo globalna pobeda koja u potpunosti uključuje Afriku može privesti pandemiju kraju.

Ministri finansija G-20, među kojima i SAD, Kine, Indije i drugih, rekli su da će odmah staviti na čekanje obaveze siromašnih država, preneo je AP.

Ta mera ima za cilj da pomogne najsiromašnijim zemljama da usredsrede svoje troškove na zdravstvo i pomoć ugroženim ljudima u cilju suzbijanja epidemije.

U zajedničkom apelu koji su potpisali čelnici Francuske, Etiopije, Nemačke, Južne Afrike i drugih država, objavljenom u "Fajnenšel Tajmsu", poziva se na dramatične mere koje uključuju momentalni moratorijum na sva plaćanja javnog i privatnog duga sve dok se ne završi pandemija.

Dok G-20 nije precizirao koliko će zemalja imati koristi, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da 76 zemalja ima pravo na moratorijum, uključujući oko 40 u subsaharskoj Africi.

Isplate duga u vrednosti od 20 milijardi dolara koje će biti obustavljene, uključuju osam milijardi dolara kod privatnih kreditora i 12 milijardi dolara drugim zemljama, rekao je Le Mer.

Razmatra se i da bude zamrznut dug od 12 milijardi dolara kod multilateralnih institucija poput Svetske banke. Zamrzavanje otplate duga trajaće do kraja ove godine i moglo bi da bude i produženo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>