• 0

Kako izgleda garantna šema: Krediti na 3 godine i do 3 miliona evra

Banke podržavaju NBS na umanjenju efekata krize

  • 0
Banka, klijenti, papiri, biznis

Foto: Shutterstock

U skladu sa uredbom o garantnoj šemi koju je  usvojila Vlada Srbije, banke će obezbediti sredstva za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstva srpskih preduzeća u ukupnom iznosu od 2 milijarde evra.

- Banke dele sudbinu građana i privrede ove zemlje i u potpunosti podržavaju aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na njenom što bržem prevazilaženju. Naš zajednički cilj je pre svega očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1% -  rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Krediti iz garantne šeme odobravaće se malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Krediti će se odobravati na rok do 36 meseci što uključuje i grejs period od 9 do 12 meseci. 

Klijenti mogu da dobiju kredit do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a maksimalno 3 miliona evra. Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, uz povoljne kamatne stope koje iznose 1m Belibor + 2,5% za kredit u dinarima, odnosno 3m Euribor + 3,0% za kredit u evrima. 

Bankarski sektor Srbije još ranije je sproveo moratorijum u otplati obaveza, čime je građanima i privredi Srbije pružio podršku u vrednosti oko 2 milijarde evra. Velikim angažovanjem zaposlenih, banke sve vreme tokom vanrednog stanja pružaju i ostale usluge, omogućavajući nesmetan promet novca, isplatu penzija i sve drugo što je klijentima potrebno.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>