• 0

Tri ključne mere Kine za pomoć malim i srednjim preduzećima

Kineska privreda nije bila ovako ugrožena od 1979. godine

  • 0
korona virus, koronavirus, Vuhan Kina koronavirus Kineska privreda nije bila ovako ugrožena od 1979. godine / Foto: Tanjug/AP

Kina će pojačati makroekonomske mere kako bi otklonila posledice pandemije Covid-19, pošto se njena privreda suočava sa izazovima bez presedana, saopštio je danas politbiro vladajuće Komunističke partije, a izveštava kineska državna televizija.

"Kina će opreznu monetarnu politiku učiniti fleksibilnijom, a proaktivniju fiskalnu politiku efikasnijom", navodi se u saopštenju sa sednice kojom je predsedavao kineski predsednik Si Ðinping.

Za podršku realnoj ekonomiji, posebno malim i srednjim preduzećima, vlada će koristiti alate kao što su: smanjenje koeficijenta obavezne rezerve, smanjenje kamatnih stopa i refinansiranje kredita. To će, kako se dodaje, dovesti do nižih kamatnih stopa na bankarskom tržištu.

Kineska ekonomija je prvi put u 30 godina zabeležila privredni pad u prvom kvartalu 2020, jer je epidemija korona virusa paralisala proizvodnju i potrošnju, povećavajući pritisak na vlast da učini više kako bi se zaustavio rastući gubitak radnih mesta, navodi Rojters.

Video: Avion sa opremom za dve kineske laboratorije sleteo u Beograd

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>