• 3

Rešena još jedna dilema: Ako je preduzetnik penzioner, nema pravo na pomoć države

Ne mogu da postoje dva statusa

 • 3
Penzioneri

Foto: Shutterstock

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija objavila je treći set odgovora na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali preko КOVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PКS.

Na spisku se trenutno nalazi 36 najčešći pitanja privrednika kao i odgovori i objašnjenja nadležnih a koja se redovno objavljuju na sajtu Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija. Ceo spisak pogledajte ovde. 

Кada je reč o nedoumicama koje se tiču domena Zakona o radu, pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlene sa zaključenim ugovorom o radu, pa tako minimalac neće biti isplaćen zaposlenom koji ima potpisan Ugovor o delu.

S obzirom da je država definisala da je privredni subjekat u obavezi da zadrži propisani broj zaposlenih do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, u tom roku preduzeće ne može da smanji broj zaposlenih za više od 10 posto (ukoliko želi da koristi pogodnosti uredbe države), ne računajući zaposlene kojima u tom roku istekne rok na koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme.

Zatim, objašnjava se da poslodavci koji su isplatili zarade za mart pre donošenja Uredbe, mogu se opredeliti za odlaganje poreza i doprinosa za zarade za april, maj i jun mesec jer se mere primenjuju za period od tri meseca.

Ovo je odgovor na pitanje da li će se u kvotu od 10 odsto zaposlenih, na dan 31. oktobra 2020. uračunavati i broj zaposlenih kojima je do tog datuma istekao ugovor o radu na određeno vreme.

U slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog ili penzionera, nema pravo na direktna davanja, kaže se u odgovoru na pitanje da li na pomoć države mogu da računaju preduzetnici koji imaju preduzetničke radnje iz radnog odnosa i penzioner kao vlasnik radnje, a u pitanju je samooporezivanje.

Zatim, ako je vlasnik preduzetničke radnje prijavljene za isplatu ličnog dohotka i na mesečnom nivou popunjava prijavu za porez na ličnu zaradu samo za sebe jer nema nijednog zaposlenog, a s druge strane je i u radnom odnosu u preduzeću, pravo na pomoć države nema jer preduzetnici ne mogu da ostvare pravo na direktna davanja ukoliko imaju status zaposlenog ili su korisnici penzije.

U slučaju da paušalac ima radnju sa jednim zaposlenim radnikom a na pitanje da li tada oboje dobijaju pomoć od tri minimalne zarade, nadležni odgovaraju potvrdno, osim ukoliko je preduzetnik negde zaposlen ili ima status korisnika penzije.

U tom slučaju, pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlenog.

Nadležni takođe podsećaju na to da onaj ko sada otvori firmu nema pravo na novčanu pomoć, već to pravo imaju samo privredna društva koja su osnovana pre 15. marta ove godine.

Video: U poslednja tri dana Poreska uprava dobila 113.000 prijava privrednika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Preduzetnik

  20. april 2020 | 15:31

  Zabranili mi kretanje pa ne radim, neću dobiti minimalac, ali sam obavezan da plaćam penziono i porez, dok će javni sektor i bez rada dobiti pune plate.Zar to nije diskriminacija prema privatnom sektoru?

  9
  0

  Podelite komentar

 • Zivorad sekulic

  22. april 2020 | 12:02

  Dali kao Preduzetnik-penzioner koji nije prekidao status preduzetnika od 1985 g.cak ni posle penzionisanja 2018 g.a kome je zabranjen rad u vreme vanrednog stanja,odlukom republickog i lokalnog kriznog staba imam prevo pomoci tromesecnog minimalca,

  3
  0

  Podelite komentar

 • KimDzong

  20. april 2020 | 10:08

  A,oni koji su se zaposlili od 1.aprila?

  3
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>