Hoćemo li mi ovako za nekoliko dana? Objavljeno 11 uslova pod kojim mogu da rade restorani i kafići

Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) objavio je uputstvo za ugostiteljske objekte, prema kojima se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz grupa: restorani, barovi (kafana, pivnica, krčma i klet) i latering objekti.
Objekti će morati da se pridržavaju svih mera zaštite i socijalnog distanciranja na način:
1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
2. Naručilac preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda kao i držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavaca i kupca, kao i prodavaca međusobno ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
4. Preporučuje se, onde gde nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uslovi i sigurnosne mere za zaštitu kupaca i prodavaca.
5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najpre stavi novac na pult i potom uzme kusur, a nakon svakog kupca pult se dezinfikuje
7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mestu koje je odvojeno od mesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), a ako to nije moguće organizovati, prodavac mora obavezno dezinfikovati ruke između naplate i izdavanja narudžbe
8. Osigurati da se ne stvaraju gužve i staviti jasne upute o tome na sve ulaze i vidljiva mesta.
9. Ako je moguće, preporučuje se protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
10. Na vidljivim mestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje opših pravila o higijeni kao i strogoj meri fizičke udaljenosti.
11. Ako je organizovan drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštovati mere navedene pod tačkama 3, 7. i 10.
(Telegraf Biznis)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kole šljivka
Dozvoljavaju otvaranje ugostiteljskih objekata a bez pića i hrane?! Pa koji ću onda moj u kafanu?
Podelite komentar
Betmenova lepsa polovina
To je prosto nemoguce... bice kao u filmu Lepu Brenu za 4 osobe... ne razumem... kako kafana ili bar moze raditi dostavu?
Podelite komentar
ime
Ovako i sada funkcionise. U mom kraju iz skoro svakog restorana mozes uzeti “za poneti” hranu ili kafu, cedjeni sok...
Podelite komentar