Hoćemo li mi ovako za nekoliko dana? Objavljeno 11 uslova pod kojim mogu da rade restorani i kafići
Uslovi usluge moraju bitno jasno istaknuti
Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) objavio je uputstvo za ugostiteljske objekte, prema kojima se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz grupa: restorani, barovi (kafana, pivnica, krčma i klet) i latering objekti.
Objekti će morati da se pridržavaju svih mera zaštite i socijalnog distanciranja na način:
1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
2. Naručilac preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda kao i držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavaca i kupca, kao i prodavaca međusobno ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
4. Preporučuje se, onde gde nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uslovi i sigurnosne mere za zaštitu kupaca i prodavaca.
5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najpre stavi novac na pult i potom uzme kusur, a nakon svakog kupca pult se dezinfikuje
7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mestu koje je odvojeno od mesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), a ako to nije moguće organizovati, prodavac mora obavezno dezinfikovati ruke između naplate i izdavanja narudžbe
8. Osigurati da se ne stvaraju gužve i staviti jasne upute o tome na sve ulaze i vidljiva mesta.
9. Ako je moguće, preporučuje se protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
10. Na vidljivim mestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje opših pravila o higijeni kao i strogoj meri fizičke udaljenosti.
11. Ako je organizovan drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštovati mere navedene pod tačkama 3, 7. i 10.
(Telegraf Biznis)
Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kole šljivka
Dozvoljavaju otvaranje ugostiteljskih objekata a bez pića i hrane?! Pa koji ću onda moj u kafanu?
Podelite komentar
Betmenova lepsa polovina
To je prosto nemoguce... bice kao u filmu Lepu Brenu za 4 osobe... ne razumem... kako kafana ili bar moze raditi dostavu?
Podelite komentar
ime
Ovako i sada funkcionise. U mom kraju iz skoro svakog restorana mozes uzeti “za poneti” hranu ili kafu, cedjeni sok...
Podelite komentar