• 0

Najsrećnije mesto na planeti? Samo ako ste ovaj čovek!

Dizni prestaje da plaća 100.000 radnika dok predsednik kompanije smanjuje platu sebi tek 3%

  • 0
Diznilend, Anahajm, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kompanija Volt Dizni saopštila je da će već od ove nedelje prestati da plaća gotovo polovinu svoje radne snage

Diznijevi parkovi i hoteli zatvoreni su u Evropi i SAD skoro pet nedelja zbog korona virusa.

U kompaniji radi 43. 000 ljudi, koji od sredine marta meseca ne dolaze na posao. A to što im neće dati plate doneće im uštedu od 500 miliona dolara mesečno. Radnici će moći da zadrže beneficije, zdravstvene, stomatološke i životno osiguranja, sve dok traje zabrana kretanja, ili najdalje još godinu dana.

Izvršni predsednik kompanije Bob Iger odrekao se polovine godišnje plate od tri miliona dolara za ovu godinu; njegova ukupna nadoknada za poslednju fiskalnu godinu iznosila je 47,5 miliona dolara, uključujući bonus i nagrade sa akcijama.

Izvršni direktor Bob Čapek smanjiće 50 posto svoje osnovne plate za 2,5 odsto.

U međuvremenu, mnogi Diznijevi direktori su ljuti zbog toga što moraju da potpišu nove „privremene“ ugovore, smanjujući tako sami sebi platu do 30 procenata bez krajnjeg datuma.

Potpredsednici kompanije obično zarađuju između 150.000 i 200.000 dolara osnovne plate, dok stariji izvršioci često zarađuju 700.000 ili više dolara. Dizni je prošle godine ostvario skoro 7 milijardi dolara operativnog prihoda od poslovanja sa svojim parkovima i proizvodima.

I internet platfroma za striming je dobro krenula. Imala je više od 50 miliona pretplatnika u samo pet meseci od kako je pokrenuta.

Video: Ostrvo snova stiglo u Rusiju: Da li Diznilend odlazi u zaborav?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>