• 3
 ≫ 

Kako političari mogu da izvuku svet iz ekonomske katastrofe? Kopirajte Bafeta

 ≫ 

Zvaničnici bi trebalo da kopiraju investicione dogovore, poput onih koje sklapa Bafet

  • 3
Warren Buffett Foto: Profimedia/AFP

Oni koji su uspevali da sačuvaju novac tokom krize 2008, kao što je Voren Bafet i njegovi savetnici, trebalo bi da budu uzor američkim zvaničnicima koji pregovaraju o velikim poslovima vezanim za ublažavanje korona virusa, rekao je milijarder Mark Cuban.

- Pogledajte, Voren Bafet je kreirao predlog kada je pomagao Goldman Saksu, a pomagao je i Banci Amerike - rekao je on. - Kupio je povlašćene akcije tamo gde se isplaćivala dividenda, kada se tržište oporavilo i te akcije su porasle, on je svoje završio - objašnajva Cuben.

Ministarstvo finansija SAD-a prošle je nedelje oponašalo poznatog investitora i šefa Berkšir Htaveja u svojim preliminarnim ugovorima sa avio-kompanijama.

Nije osigurala željene akcije, ali je tražila naloge koji će joj omogućiti da ubuduće kupuje akcije avio-kompanije po fiksnoj ceni.

Ako akcije avio-kompanija padnu, ona može izvršiti nalog za otkup sa popustom, a zatim ih prodati zarad dobiti i dopuniti svoje novčane rezerve. Tako, vlada može pružiti pomoć korporacijama i biti nagrađena za rizik.

- Cela ideja je da se pomogne toj kompaniji da ponovo postane profitabilna i da dobro posluje, nagradi svoje zaposlene, ali to daje šansu američkim poreskim obveznicima da nešto novca vrate - rekao je Cuban.

Cuban je poslednjih nedelja nekoliko puta ukazivao na Bafetov recept, i nije jedini.

Bafet već nekoliko godina unazad kupuje akcije avio-kompanija, i onda kada ih drugi masovno prodaju, međutim, sada kada svet stoji, a avio-saobraćaj trpi, i ovaj čuveni investitor je prodao neke od svojih holdinga. Voli da kupuje kompanije ili udeo u njima, ako one imaju robustan model poslovanja i konkurenstku prednost. Amerikanac ulaže samo tamo gde je siguran da će biznis opstajati i napredovati u narednih 5 ili 10 godina.

Ideju o korporativnim obveznicama iznela je i naša vlada.

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lako

    20. april 2020 | 19:55

    Neka vrate sto su pokrali.

  • nikolas

    20. april 2020 | 17:22

    I NAMA BI DOBRO DOSLO DA PRIUPITAMO OVOG GENIJALCA STA DA RADIMO I KAKO DALJE -OVAJ COVEK NIKAD NE GUBI NOVAC !!! KO ZELI DA DOBIJE SAVET I DORUCKUJE SA NJIM MORA DA SE NAJAVI I DA IZDVOJU SUMU OD MINIMUM MILION DOLARA!!

  • Prepametan do mojega

    20. april 2020 | 19:31

    Čovjek koji ima ljude na vrhu koji mu dojavljaju šta i kada da radi gde će akcije da padnu ...u šta je bolje uložiti... on samo plasira novac i to ne svoj nego tuđi ubire kamatu ubire kajmak i glumi velikog preduzetnika Lako je biti tako pametan kada imaš silne pare pogotovo tudje iz fondova....a znamo kako su ljudi iz senke povezani i kako se sve namesta....a 99 odsto njih je imalo vec u dzepu poveliku sumu kad su postajali nezavisni od porodica...kao tramp npr...nego dajte meni milon pa cu i ja biti pametan i soliti drugima pamet

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>